Companii

Unu din cinci analişti crede că se vor înrăutăţi condiţiile de business anul acesta

 Unu din cinci analişti crede că se vor înrăutăţi...

Autor: Adelina Mihai

27.03.2016, 13:34 376

Indicatorul de încredere macroeconomică al CFA România a scăzut la cea mai mică valoare din ultimul an în luna februarie, după ce o parte dintre analiştii economici au considerat că evoluţiile pieţei muncii, a condiţiilor de afaceri, a venitului personal sau a averii personale se vor înrăutăţi sau vor rămâne la fel în următoarele 12 luni. Astfel, în luna februarie a acestui an, indicatorul de încredere macroeconomică a ajuns la valoarea de 55,5 puncte, în scădere cu 0,6 puncte faţă de luna anterioară.

La întrebarea „Care vă sunt aşteptările privind condiţiile de business din România pentru următoarele 12 luni?”, rezultatele chestionarului din luna februarie arată că 22,2% dintre analiştii macroeconomici consideră că acestea se vor înrăutăţi, 57,4% cred că vor rămâne la fel, în timp ce 20,4% spun că se vor îmbunătăţi.

În ceea ce priveşte aşteptările analiştilor privind situaţia de pe piaţa muncii în următoarele 12 luni, rezultatele sondajului arată că 20,4% se aşteaptă la o îmbunătăţire a acesteia, în timp ce 18,5% cred că se va înrăutăţi. În acelaşi timp, 61,1% dintre membrii CFA România consideră că situaţia pieţei muncii va rămâne la fel în următorul an.

Indicatorul CFA România de Încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA România în luna mai 2011 pentru a cuantifica anticipaţiile analiştilor finaniari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Acesta ia valori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (încredere deplină în economia românească) şi este calculat pe baza unor întrebări cu privire la: condiţiile curente (referitoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii) şi anticipaţiile (pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piaţa muncii, evoluţia venitului personal la nivel de economie şi evoluţia averii personale la nivel de economie).

În luna februarie a acestui an, indicatorul condiţiilor curente a fost de 62 (valoare în creştere cu 1,3 puncte faţă de luna anterioară), în timp ce indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,5 puncte la valoarea de 52,2 puncte (cea mai mică valoare din ultimele 12 luni).

Sondajul este realizat în ultima săptămână a fiecărei luni, iar participanţii sunt membri ai CFA România şi candidaţii pentru nivelurile II şi III ale examenelor CFA, un program de educaţie pentru profesioniştii din domeniul financiar. În prezent, CFA România are 180 de membri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO