Companii

Universul micilor antreprenori. În microîntreprinderi şi în firmele mici lucrează peste 1,7 milioane de oameni

Universul micilor antreprenori. În microîntreprinderi...

Autor: Dana Ciriperu

14.05.2019, 17:20 839

Peste 1,7 milioane de locuri de muncă din economia românească sunt create de microîntreprinderi şi de firmele mici, respectiv peste 40% din numărul total de salariaţi din companii, arată o analiză a ZF realizată pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Microîntreprinderile sunt firmele care au între 0 şi 9 salariaţi şi afaceri de cel mult 2 milioane de euro anual, iar firmele mici au până la 49 de salariaţi şi afaceri care se opresc la pragul de 10 milioane de euro.

Ca număr, cele două categorii reprezintă peste 95% din firmele active din România, iar ponderea lor cumulată în numărul total de angajaţi din companii este mai mare decât cea a firmelor mari (36%).

Un adevărat rezervor de locuri de muncă, microîntreprinderile şi firmele mici au afaceri anuale de 70-80 de miliarde de euro, sub 30% din cifra de afaceri totală din economie. Spre comparaţie, companiile mari controlează peste 50% din cifra de afaceri totală din România.

Sunt însă un nucleu viu de idei şi au un rol esenţial în dezvoltarea locală a antreprenoriatului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO