Companii

Uniunea Europeana cere statului sa renunte la dreptul de veto detinut la Petrom

Uniunea Europeana cere statului sa renunte la dreptul de veto detinut la Petrom

Leonard Orban, comisar european: Am inteles ca pana acum statul nu a recurs la aceasta actiune (renuntarea la dreptul de veto detinut la Petrom - n.r.), dar incalca libera circulatie a capitalului.

28.06.2007, 18:45 35

Comisia Europeana a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei in cazul "actiunii de aur" detinuta de stat la Petrom. Autoritatile romane au doua luni pentru a raspunde la o problema asupra careia au fost avertizate inca din momentul privatizarii.
Declansarea procedurii de infringement reprezinta o actiune luata impotriva unui stat membru care nu a respectat o obligatie prevazuta de tratatul european sau in legislatia secundara a Uniunii Europene.
Procedurile sunt demarate de catre Comisia Europeana, din initiativa proprie, sau la solicitarea altui stat membru. Procedura poate ajunge in atentia Curtii de Justitie Europene.
Contractul prin care a fost privatizata cea mai mare companie romaneasca nu poate fi atacat sau anulat, dar in cazul neindeplinirii cerintelor Comisiei Europene, Romania risca penalizari extrem de mari. "Actiunea de aur" reprezinta puterea pe care o detine statul roman in ceea ce priveste deciziile majore ale Petrom cum ar fi dizolvari, fuziuni sau achizitii. Acest tip de decizii, pentru a fi aprobate, trebuie votate cu 75% din voturi in cadrul Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor. Aici, statul roman are drept de veto. Potrivit contractului de privatizare, aceasta posibilitate a statului roman de a influenta decisiv deciziile majore ale Petrom urma sa expire in termen de cinci ani dupa semnarea contractului de privatizare. Acum, statul mai are doua luni pentru modificarea contractului de privatizare. Comisia Europeana cere statului roman sa renunte la dreptul de veto detinut la Petrom si sa modifice contractul de privatizare.
"Am inteles ca pana acum statul nu a recurs la aceasta actiune, dar incalca libera circulatie a capitalului", a spus comisarul european, Leonard Orban.
Petrom a fost privatizata la sfarsitul anului 2004 cand pachetul majoritar de actiuni a intrat in posesia grupului petrolier austriac OMV. Comisia Europeana a avertizat statul roman inca de la privatizarea Petrom, in anul 2004, cu privire la eventuala revizuire a modalitatii de privatizare. "Procedura este in prima faza, cea in care autoritatile romane sunt avertizate. Exista un termen de doua luni in care autoritatile romane trebuie sa furnizeze un raspuns", a afirmat Orban.
Procedura va fi finalizata in momentul in care modificarea ceruta va avea loc. In cazul in care autoritatile romane nu raspund in mod corespunzator cerintelor Comisiei Europene, exista mai multe termene pana cand cazul va fi trimis Curtii Europene de Justitie.
Comisarul este de parere ca ar putea fi initiate proceduri similare si in cazul privatizarilor altor companii.
"Este posibil ca acum Comisia Europeana sa lucreze si la alte cazuri. Sunt foarte multe servicii implicate si nu pot spune cu precizie. Nu este vorba numai despre actiunea de aur, ci si despre alte chestiuni", a spus Orban.
Preluarea Petrom de catre OMV s-a facut printr-o tranzactie combinata de achizitie de actiuni de la stat si majorare de capital, cu o valoare cumulata de 1,5 miliarde de euro. Statul roman mai detine 30,8% din actiuni, restul fiind controlate de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si de actionarii minoritari.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat, marti, ca guvernul va analiza prevederile contractului de privatizare a Petrom si le va modifica conform normelor comunitare, daca se constata ca acestea intra in contradictie cu legislatia UE, aratand totodata ca nu el este responsabil pentru acest contract, incheiat in 2004.
Biroul Permanent al Senatului a aprobat, marti, o solicitare facuta de mai multi parlamentari catre Curtea de Conturi, pentru efectuarea unui control la Petrom, in perioada de dupa privatizare.
Presedintele Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna, a declarat agentiei Mediafax ca institutia va da curs solicitarii Senatului pentru efectuarea unui control la Petrom, in perioada de dupa privatizare, iar plenul institutiei a fost convocat, astazi, pentru a discuta situatia.
Actionarul majoritar al Petrom, compania OMV, nu a dorit sa comenteze aceasta situatie, considerand ca este o problema ce vizeaza strict statul roman.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO