Companii

Unii dintre cei mai puternici investitori în regenerabilele din România, portughezii de la EDPR, revin pe piaţa care „frige“. Au primit avizele pentru două parcuri solare, investiţii de circa 200 mil. euro. Cele două parcuri solare sunt în Timiş şi Giurgiu şi ar putea fi puse în funcţiune în următorii doi ani de zile.

Unii dintre cei mai puternici investitori în...

Autor: Roxana Petrescu

09.04.2024, 00:07 75

EDP Renewables (EDPR), grupul portughez care este unul dintre cei mai mari jucă­tori din piaţa de energie ver­de la nivel global, a obţinut luna trecută avizele tehnice de racordare la reţea pentru două parcuri solare în România. Revenirea pe plan local a unor grupuri energetice puternice dau un sentiment de încredere că măcar o parte dintre zecile de mii de MW pe hârtie vor deveni realitate.

EDPR este la acest mo­ment al treilea cel mai puter­nic investitor în energia verde din România, cu un portofoliu de 521 MW, solar şi eolian, dezvoltat în urma unor investiţii de 750 de mili­oane de euro, potrivit repre­zen­tanţilor EDPR. La începu­tul anului 2022, reprezentanţii EDPR au avut o întâlnire la nivel înalt cu guvernul României, la acel moment intenţia portughezilor fiind de a investi în 1.000 MW de capacitate în România. Războiul, criza din energie care a urmat şi multiplele schimbări de legislaţie prin care a trecut piaţa de energie din România au mai temperat entuziasmul grupului, dar nu l-au anulat în totalitate.

Astfel, datele Transelectrica, arată că la începutul lunii trecute două companii deţi­nute de EDP Renewables au reuşit să obţi­nă avizul tehnic de racordare la reţea pen­tru două proiecte solare de mari dimen­siuni. Este vorba despre Solar Phoenix care are în dezvoltare un proiect de 113 MW în Timiş, cu termen de punere în funcţiune finalul anului 2026, şi de Fravezac, compa­nie de proiect care dezvoltă un parc solar de 126 MW în Giurgiu, pentru care termenul de punere în funcţiune este finalul anului viitor. Dacă vor fi realizate, aceste două proiecte ar necesita investiţii de circa 200 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO