Companii

Un sfert din cele mai mari 100 de tranzacţii din istoria României au fost parafate din 2017 până astăzi

ANALIZĂ

Autor: Cristina Roşca

29.06.2019, 00:00 760

O tranzacţie semnată în 2019 a intrat în top 10 istoric, este vorba de o finanţare de peste 500 mil. euro acordată unicornului românesc UiPath de către un consorţiu de fonduri de investiţii ♦ Doar trei tranzacţii de peste 1 mld. euro s-au consemnat până acum în România, în sectorul bancar, telecom şi energie.

Trei dintre cele mai mari 100 de tran­zacţii semnate în istoria ca­pi­talistă a României au fost pa­ra­fate în acest an, arată datele centralizate de ZF. Cea mai ma­re este cea privind prelua­rea unui pachet minoritar de acţiuni în cadrul UiPath, un start-up fondat în Ro­mâ­nia în 2015, care a devenit unul dintre cei mai mari jucători globali de pe piaţa roboţilor software care automatizează diferite activităţi din companii. Finanţarea a avut o valoare de 568 de milioane de dolari (510 mil. euro), care evaluează firma la 7 mi­liar­de de dolari. În topul tranzacţiilor isto­rice îşi mai fac loc şi achiziţia unui pachet minoritar de acţiuni în cadrul Superbet, cel mai mare jucător de pe piaţa de pariuri spor­ti­ve şi gaming din România, de către fondul ame­rican Blackstone şi preluarea pro­iec­tului de birouri The Office din Cluj de către Dedeman, grup românesc controlat de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl. Ambele mutări au fost anunţate în 2019.

Din totalul celor 100 de tranzacţii, mai bi­ne de un sfert s-au semnat în perioada 2017-2019 (prezent), una dintre cele mai bu­ne pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii din Ro­mânia. Top 100 cele mai mari tranzacţii din istoria României au o valoare cumulată de peste 30 mld. euro, conform calculelor făcu­te de ZF. Aceste mutări din domenii va­riate, de la IT şi telecom la agricultură şi de la ener­gie la servicii medicale, sunt cele care au cre­io­nat piaţa de fuziuni şi achiziţii în capitalism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO