Companii

Un roman si investitori belgieni au luat 220 ha de teren langa Ploiesti pentru un parc industrial

Un roman si investitori belgieni au luat 220 ha de teren langa Ploiesti pentru un parc industrial

Petrica Usurelu, proprietarul Piritex: Afacerile grupului s-au diminuat cu 22-23% in primele sase luni si nu ne asteptam la minuni pana la sfarsitul anului.

03.09.2009, 15:25 361

Petrica Usurelu, proprietarul distribuitorului de materiale de amenajari interioare Piritex din Prahova, companie cu afaceri de 80 mil. euro in 2008, s-a asociat anul trecut cu grupul belgian Alinso, specializat in dezvoltarea de proiecte logistice, si spune ca va investi in urmatorii sase ani 750 mil. euro in constructia parcului industrial Ploiesti West Park.

"Eu am fost promotorul acestui joint-venture si ideea cu realizarea unui parc industrial la Ploiesti mi-a venit dupa ce am mutat activitatea Piritex in Parcul Industrial Ploiesti, care a fost un proiect cu o reusita teribila si este inchiriat integral. Achizitionarea terenului de 220 de hectare a durat un an de zile, iar proiectul se va intinde pe o perioada de 6-7 ani", a declarat Usurelu, care detine 20% din actiunile companiei Ploiesti West Park, restul de 80% fiind proprietatea Alinso Group.

Alinso face parte din grupul industrial belgian Domo Group, cu afaceri anuale de 933 mil. euro, cu care Piritex colaboreaza inca din 1995 pentru furnizarea de pardoseli calde. "Grupul Domo deruleaza afaceri cu Piritex de peste zece ani si am decis sa realizam acest parteneriat pentru ca eram in cautarea unei locatii potrivite pentru un parc industrial de amploare in estul Europei. Regiunea Prahova-Ploiesti beneficiaza de rafinarii de petrol, iar focusul proiectului vor fi firmele din industria petroliera, de gaze si de extractie", afirma Ivan Lokere, CEO al Alinso Group.

 

Un nou parc industrial in Prahova

Parcul industrial este construit in vecinatatea orasului Ploiesti, in comuna Aricestii Rahtivani, se va intinde pe o suprafata de 220 de hectare si va stimula crearea a circa 16.000 locuri de munca, potrivit dezvoltatorilor. Ploiesti West Park va fi compus din doua zone majore, un business park destinat in special activitatii logistice, productiei usoare, completat cu restaurante, hoteluri, birouri si un parc de cercetare si o zona de retail.

Prima cladire din parcul logistic este deja in constructie de la sfarsitul lunii iunie si urmeaza sa fie finalizata la inceputul lunii octombrie.

Pana acum investitia in achizitionarea terenului si inceperea primei faze s-a ridicat la circa 12 mil. euro, fiind aport la capital social din partea actionarilor. Pentru restul proiectului, actionarii vor incerca sa acceseze fonduri de la banci si de la parteneri de investitii ai Alinso.

Parcul este pozitionat pe traseul viitoarei autostrazi Bucuresti-Brasov si va fi conectat in viitor la un terminal de cale ferata. Potrivit lui Usurelu, perioada de punere in functiune a terminalului CFR va fi realizata in maximum opt luni.

Prima faza a proiectului, care va cuprinde in total patru etape, urmeaza sa fie finalizata in doi-trei ani si va atrage o investitie de pana in 180 mil. euro, potrivit reprezentantului Alinso Group, avand in vedere ca investitiile necesare pentru cele patru faze vor fi similare.

 

Afaceri de 80 mil. euro in 2008

Compania a inceput in urma cu trei saptamani discutiile cu viitorii chiriasi, pentru ca a dorit ca mai intai sa fie intr-un stadiu avansat de constructie. "Suntem in negocieri cu peste 30 de companii din diverse industrii, care doresc sa devina chiriase in cadrul parcului", a afirmat Usurelu.

Grupul Piritex, cu activitati in special in sectorul distributiei de materiale de constructie si finisaje, estimeaza pentru 2009 scaderea afacerilor consolidate cu 22-23% fata de anul trecut, cand rulajul a totalizat circa 80 mil. euro.

"Afacerile grupului s-au diminuat cu 22-23% in primele sase luni si nu ne asteptam la minuni pana la sfarsitul anului", a spus Usurelu.

Piritex are in acest moment circa 500 de angajati si a disponibilizat peste 100 de salariati de la inceputul anului. Firma specializata in distributia materialelor de constructie si finisaje are o pondere de peste 80% din cifra de afaceri consolidata a grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO