Companii

Un retailer ungar de carte iese de pe piata

19.01.2009, 18:57 34

Grupul Alexandra, proprietarul unei retele de 80 de librarii in Ungaria cu vanzari de 70 mil. euro, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul lunii septembrie printr-o librarie intr-un centru comercial din Buzau a inchis unitatea si a iesit de pe piata romaneasca.
Grupul ungar anuntase ca va dezvolta in Romania o retea de 50 de librarii in urmatorii trei ani, in centre comerciale.
"Chiriile mari si nefinalizarea la timp a noilor magazine invecinate din cadrul centrului comercial nu au permis o buna functionare a librariei", a declarat Iren Arsene, manager al filialei din Romania, care detine si un pachet de 5% din actiunile companiei. Retailerul ungar a investit 280.000 de euro in deschiderea primei librarii din Buzau, ce ocupa o suprafata de 650 mp in centrul comercial Galleria, dezvoltat de GTC. 
Rulajul lunar pe care il estimau reprezentantii Alexandra Books pentru libraria din Buzau era de 120.000 de euro pe luna din vanzarea de carti si muzica, insa nu a fost atins decat un nivel de 30.000-40.000 de euro pe luna. In aceasta unitate se distribuiau circa 5.000 de titluri de carti, fiind semnate contracte cu peste 50 de edituri locale si furnizori de muzica.
"Avem un stoc de carti pe care le vom returna editurilor. Deocamdata nu s-au desfacut contractele, deoarece ne gandim la o reorientare spre vanzari online, insa nu s-a luat nicio decizie in acest sens", a spus ea.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO