Companii

Un prim pluton de manageri din industria farmaceutica a predat stafeta. Cine vine in valul urmator?

Un prim pluton de manageri din industria farmaceutica a predat stafeta. Cine vine in valul urmator?

Click pentru imaginea marita

11.02.2008, 19:44 173

In industria farmaceutica, anul 2007 a stat sub semnul fluctuatiilor de personal la nivelul managementului executiv, lucru ce parea putin probabil la inceputul anului. Daca 2006 se poate spune ca a fost cel in care industria de profil a resimtit din plin criza de personal la entry-level, in 2007, pozitiile de top-management au fost cele care au dat dureri de cap actionarilor. O scurta trecere in revista arata ca la nivel de producator/ importator cinci companii si-au schimbat seful in 2007: GlaxoSmithKline (GSK), Merck, Zentiva, Eli Lilly si Novo Nordisk. Fostii manageri ai acestora, veterani ai industriei, erau oameni al caror nume se identifica chiar cu compania, doi dintre ei (Adrian Caretu si Marius Savu) stand mai bine de zece ani in fruntea operatiunilor locale, in timp ce un altul (Mariana Wencz) a fost responsabil de aducerea companiei pe piata.
La nivelul producatorilor, putine sunt schimbarile care pot fi anticipate in acest an. Poate preluarea LaborMed si privatizarea Antibiotice Iasi ar putea determina noii proprietari sa schimbe si structurile de conducere. Un alt semn de intrebare se ridica asupra managerului care va prelua fraiele Zentiva Romania in momentul in care sarcina lui Jozef Belcik, actualul sef interimar, se va fi sfarsit. Daca cehii vor reusi sa atraga un manager de la concurenta, am putea asista la mutarea anului in farma.
De asemenea, in piata se vehicula si intoarcerea lui Stephen Stead, CEO al celui mai mare producator polonez de medicamente, la carma unui jucator local. Stead a fost pana in vara anului 2006 CEO al Terapia si a coordonat procesul de integrare a operatiunilor producatorului cu cele ale noului sau actionar, Ranbaxy. Primul contact pe care l-a avut cu Terapia a fost ca membru in comisia care a negociat pentru Advent preluarea companiei. Fondul american de investitii a reintrat in industria farmaceutica prin achizitia LaborMed, ultimul producator detinut de antreprenori locali. Intrebat de ZF daca urmeaza sa se intoarca in Romania la finalul anului trecut, Stead a negat acest lucru.
Un alt fost manager din farma liber de contract este Klaas Postema, care a condus operatiunile producatorului Sicomed pana in 2006.
Postema a avut poate cel mai dificil rol dintre manageri, fiind obligat sa restructureze din temelii compania si intregul portofoliu de produse in cel mai greu moment pentru industrie (2002-2004). In prezent, Postema a pus bazele afacerii Genesis Capital, in domeniul consultantei, alaturi de alti doi parteneri.
Pe de alta parte, la prima vedere, sarcina actualilor sefi din farma pare mai usoara: problema fondurilor nerecuperate este in mare parte rezolvata, banii pentru medicamentele compensate si gratuite s-au majorat sensibil in ultimii ani, iar consumul de medicamente a intrat pe o panta puternic ascendenta.
Cu toate acestea mai ramane problema modificarilor legislative asupra carora se revine de mai multe ori intr-un singur an, a preturilor care impiedica obtinerea de profit si a concurentei foarte mari. Principala intrebare care se ridica este daca vor reusi acestia sa rastoarne ierarhii sau sa impiedice iesiri in decor intr-o industrie in care liderii sunt aceiasi de foarte multi ani.
Experienta dobandita pe alte piete si flerul in afaceri se vor vedea insa la sfarsitul acestui an, cand vor trage linie.
Astfel, David Lechleiter a preluat fotoliul de vicepresedinte si director general al GSK Romania, liderul pietei farmaceutice de la Roberto Musneci. Lechleiter este de origine franceza si anterior a fost director general al GlaxoSmithKline Slovenia.
Lechleiter a mai avut functii de management in cadrul companiei, in departamentele comercial si financiar din Marea Britanie si Irlanda.
In toamna anului trecut, slovena Agata Jakoncic a fost numita country manager pentru Romania al gigantului farmaceutic american Merck Sharp&Dohme (MSD). Inainte de venirea sa la divizia locala a Merck, pozitia de country manager a fost ocupata de Adrian Caretu, primul angajat al companiei in Romania, acum 14 ani. El ocupa in prezent functia de director de vanzari al MSD pentru Franta. Adrian Caretu a fost si presedintele Asociatiei Producatorilor Internationali de Medicamente din Romania (ARPIM). Jozef Belcik conduce in prezent activitatea Zentiva din Romania, sarcina care i-a revenit dupa ce Mariana Wencz a demisionat. Wencz este in prezent seful diviziei locale a companiei indiene Glenmark Pharmaceuticals.
Si in distributie au fost cateva miscari interesante, cu toate ca pe acest segment majoritatea fondatorilor sunt cei care conduc businessurile. Cea mai spectaculoasa plecare a fost cea a sefilor de la Relad in vara anului trecut, a presedintelui, respectiv a vicepresedintelui. Cel din urma a decis sa-si continue cariera in cadrul unui alt distribuitor de top, Fildas. Intr-o industrie cum este cea a distributiei de medicamente, in care exista putin management specializat, orice fluctuatie de personal poate pune companiile pe jar. O solutie ar fi importul de oameni din alte domenii, insa particularitatile businessului pot ridica in multe dintre cazuri probleme. Si Europharm Distributie a numit un nou sef in persoana Margaretei Mares. Iulian Trandafir, directorul executiv al distribuitorului Farmexpert, a renuntat la aceasta pozitie inca de la inceputul anului, locul sau fiind preluat de catre Octavian Iacob. Lider al pietei, compania A&D Pharma a trecut si ea printr-o schimbare importanta, noul CFO al companiei devenind Roger de Bazelaire.
In retail, miscarile de personal in top management nu au fost semnificative anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO