Companii

Un maxim istoric: în 2017 fondurile de investiţii au plătit 50 milioane de euro în medie per tranzacţie în România

Un maxim istoric: în 2017 fondurile de investiţii au...

Autor: Cristina Roşca

24.08.2018, 00:07 413

♦ Prin comparaţie, valoarea medie în Europa Centrală şi de Est este de peste trei ori mai mică. De altfel, piaţa locală este "campioană" în regiune, depăşind şi Polonia.

Fondurile de private equity şi venture capital au investit anul trecut în România aproape 500 mil. euro în zece companii, suma fiind un maxim istoric, deşi numărul de "ţinte" este la minim.

Mai exact, valoarea medie a unei tranzacţii este de circa 50 mil. euro, de cinci ori mai mare decât în 2016 şi de zece ori peste nivelul de acum cinci ani, arată calculele ZF pe baza celui mai nou raport al Invest Europe-EDC, realizat în parteneriat cu casa de avocatură Gide. Această evoluţie este un semn că fondurile au încredere în piaţă şi în perspectivele de creştere. Media este însă posibil să fie trasă în sus de câteva tranzacţii mari, cum a fost achiziţia grupului A & D Pharma de către Penta Investments sau preluarea a 30% din Bitdefender de către Vitruvian Partners.

Totuşi, prin comparaţie, valoarea medie a unei tranzacţii în regiune a fost anul trecut de nici 15 mil. euro, Ro­mânia şi Polonia fiind cap de afiş cu aproape 50 mil. euro şi respectiv 41 mil. euro. Per total, fondurile de investiţii au pariat 3,5 mld. euro în regiunea Europei Centrale şi de Est, dintre care 500 mil. euro doar în România. Ca sumă totală, pentru prima dată, Ro­mânia a devenit a doua destinaţie din regiune după Polonia, depăşind state mai dezvoltate şi considerate mult timp mai atrăgătoare, precum Ungaria şi Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO