Companii

Un inginer a dezvoltat un business de 24 mil. € din producţia de ingrediente alimentare

Un inginer a dezvoltat un business de 24 mil. € din producţia de ingrediente alimentare

Autor: Mirabela Tiron

12.10.2011, 09:24 2402

"Împreună cu soţia mea Mihaela, am înfiinţat compania Supremia Grup la sfârşitul lui 2000, când am făcut primul import de ingrediente ali mentare, iar în ianuarie 2001 am emis prima factură a com paniei", spune Bara Levente, care avea doar 25 de ani la acea vreme şi era inginer tehnolog în industria alimentară.

Compania Supremia Grup, care operează în prezent o fabrică la Sântimbru, judeţul Alba, produce şi comercializează ingrediente alimentare: mixuri de ingrediente alimentare, condimente naturale, membrane naturale şi artificiale, diferite acce sorii destinate industriei ali mentare. Compania lucrează cu peste 1.300 de clienţi din România, dar şi din Europa, printre care Sano Vita, Heidi, Aldis, Albalact, DR. Oetker sau Pambac.

Business început la 25 de ani

Începutul dezvoltării businessului a fost dificil, caracterizat prin lipsa capi talului, a mijloacelor necesare desfă şurării activităţii, dar şi a asumării unor riscuri imense, după cum precizează antreprenorul.

"Ca la oricare început de drum, nu beneficiezi de sprijin din partea nimănui, nici al băn cilor, nici al instituţiilor publice. Primii clienţi au fost singurii care ne-au acordat încredere, fapt pentru care am reuşit să dezvoltăm afacerea pas cu pas." Investiţia iniţială în acest business a constat în achiziţia unui stoc de marfă în valoare de circa 40.000 mărci germane, pe care Bara Levente l-a vândut treptat primilor clienţi, iar după încasarea facturilor, a recirculat capitalul.

"Azi, suma poate să pară mică, însă în anul 2001, în condiţiile de piaţă de atunci şi ţinând cont de faptul că aveam 25 de ani, cred că a fost do vada unui act de curaj. Mă bazam pe capacitatea mea profesională şi pe calităţile foarte bune de vânzător".

La finalul anului 2005, compania a ajuns la cifra de afaceri de 4,3 mil. euro. În luna decembrie în acelaşi an a fost finalizată investiţia în fabrica de ingrediente alimentare de la Sântimbru, judeţul Alba (comună situată la aproximativ 10 km de oraşul Alba Iulia).

Investiţia a fost de aproximativ 600.000 de euro, însă aceasta a adus un sediu propriu firmei şi o fabrică de ingrediente alimentare.

Obiectivul pe care şi l-a propus antreprenorul în acel an a fost să îşi poziţioneze compania ca lider pe piaţa ingredientelor alimentare din România.

O nouă fabrică - investiţie de 9,1 milioane de euro

La zece ani de la emiterea primei facturi, adică în ianuarie 2011, compania Supremia a inaugurat noua fabrică din Alba Iulia, o investiţie de 9,1 milioane de euro, finanţată de Raiffeisen Bank.

Bara Levente menţionează că strategia pe care a avut-o a fost realistă. A ţinut cont de toţi factorii, care de obicei asigură reuşita unei afaceri. În companie, care lucrează şi cu ING Bank România, sunt 203 angajaţi în prezent.

"Criza financiară a fost de bun augur din punctul nostru de vedere. Am câştigat cotă de piaţă importantă, în detrimentul concurenţilor noştri. Astăzi, cifra de afaceri pe anul trecut ne plasează pe primul loc în topul furnizorilor de ingrediente alimentare din România."Piaţa ingredientelor alimentare se ridica la 100 de milioane de euro, potrivit unui studiu din 2008. Date oficiale cu privire la valoarea pieţei de anul trecut nu există.

Antreprenorul susţine că speră în relansarea economiei şi implicit în creşterea cererii pentru produsele premium.

"Creşterea continuă a preţurilor la alimente a determinat o schimbare a orientării consumului populaţiei către produse din gama "economic". Aceste modificări se resimt şi pe piaţa ingredientelor alimentare. Nu poţi obţine produse premium atunci când eşti obligat să foloseşti produse mai ieftine."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO