Companii

Un furnizor al magazinelor Leonardo si Benvenuti a oprit productia si a dat afara aproape 400 de angajati

Un furnizor al magazinelor Leonardo si Benvenuti a oprit productia si a dat afara aproape 400 de angajati

FOTO: Reuters

23.07.2009, 00:00 674

Cele doua fabrici, cu afaceri de 4,3 mil. euro in 2007, sunt detinute de Sixmar, o companie italiana controlata de Ennio Bellini.

 "Cel mai important client al nostru, din Italia, pentru care livram 90% din productia la export, a renuntat la contract. La aceasta se adauga si lipsa fondurilor, mai ales ca noua luni din an, de cand comandam materia prima si incepem sa producem, pana cand primim banii de la clienti, nu avem finantare", au declarat reprezentantii celor doua fabrici.

Doar Calzrom, care avea aproape 200 de angajati, produce in medie 2.600 de perechi de pantofi pe zi, in acest moment cladirea si utilajele fiind inchiriate altei companii. Principalele piete unde ajung aproximativ 80% din produsele Calzrom sunt Italia si Canada, piata locala asimiland doar 20% din volumul livrat, prin intermediul lanturilor de magazine Leonardo si Benvenuti.

"Pentru sezonul toamna-iarna nu am mai comandat nimic. Deja le-am comunicat clientilor nostri ca nu mai putem livra. Lucrez de 15 ani in aceasta industrie, dar am fost nevoiti sa trimitem personalul in somaj si sa inchidem obloanele", spune un reprezentant al Calzrom.

 

Fabricile din Oradea, furnizor indirect pentru Benvenuti

Reprezentantii retailerului de incalta-minte si marochinarie Benvenuti spun ca nu le-au fost afectate comenzile, pentru ca nu colaboreaza direct cu Calzrom, produsele fiind luate de la compania-mama italiana. "Deocamdata nu am avut probleme cu furnizorii, pentru ca nu au existat inchideri de fabrici. Eventual, unele si-au restrans activitatea. Preferam sa avem contracte cu companii mari pentru a nu intampina astfel de probleme, chiar daca luam marfa din Italia dupa ce a fost livrata din Romania. De exemplu, avem furnizor pe Geox care lucreaza cu sute de fabrici din toata lumea, iar din comanda noastra, probabil 20% vine din Romania. Este mai avantajos pentru ca Geox comanda un milion de perechi, de exemplu, la pret mult mai mic decat cel la care as comanda eu 200.000", spune Adrian Cazu, directorul magazinelor Benvenuri.

Modificarea termenelor de plata pentru produsele livrate retailerilor, de la 90 de zile la 180 de zile, a ingreunat mai mult situatia fabricilor, care nu mai au bani pentru reinceperea ciclului de productie, mai ales ca bancile sunt reticente in a acorda credite producatorilor din industria usoara.

 "Nu vad o revenire a acestui sector pentru ca nu exista finantare din partea statului si din partea bancilor, asa cum se intampla in Ungaria, de exemplu. Statul ar trebui sa ajute industria cu bani, mai ales daca firmele au un rulaj important si profit, pentru ca altfel pierde mai mult din somaj si neplata contributiilor pentru angajati", afirma sursele citate.

 

O industrie cu risc, de care bancile se cam feresc

Compania are nevoie de 600.000 de euro pentru a incepe ciclul de productie pentru sezonul toamna-iarna si pentru a pastra aproape 400 de locuri de munca, in timp ce inchiderea acestei unitati prejudiciaza statul cu aproximativ un milion de euro, dupa calculele companiei. "Am garantii de 3-4 milioane de euro, dar bancile imi spun ca industria usoara este o industrie cu risc si refuza sa ma finanteze", spune reprezentantul celor doua fabrici.

Confederatia Patronala din Industria Romaniei (CONPIROM) considera ca programul de tip Prima Casa sau Primul Siloz, propus de Guvern pentru revitalizarea constructiilor si a agriculturii, se poate aplica si in industria textila, intr-o perioada in care zeci de fabrici isi inchid portile si disponibilizeaza mii de angajati. "Multe IMM-uri din domeniu se confrunta cu o acuta criza de capital care le obliga sa scoata personalul in somaj. Acest lucru incarca de fapt tot bugetul de stat de alte obligatii, naste probleme sociale grave pentru ca lasa oamenii pe drumuri, plus ca priveaza statul de incasarile care ar fi rezultat din continuarea desfasurarii activitatii economice. Guvernul trebuie sa elaboreze masuri similare de garantare guvernamentala a creditelor si pentru producatorii de textile, asa cum se intampla pentru piata constructiilor si cea agricola", este de parere Dan Matei Agathon, secretar general al CONPIROM.

Potrivit agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, doar in judetele Bihor, Galati si Prahova au fost disponibilizati de la inceputul anului pana in luna iunie aproape 900 de angajati din fabricile de imbracaminte si incaltaminte. Cei mai multi oameni au plecat de la Calzrom si Incaltaminte Dorina, fabrici ca Artcom Group Galati, Mecontex, Airelav Resort Bihor sau Livaro din acelasi judet disponibilizand sub 100 de persoane fiecare, potrivit agentiilor judetene de ocupare a fortei de munca.

 

Salvarea a venit dintr-un contract cu statul

In Bihor au fost disponibilizate 463 de persoane din industria usoara, in timp ce in Prahova trei companii au dat afara 165 de oameni, iar in Galati, inchiderea a cinci fabrici a trimis acasa 212 angajati. 

Fabricile Siriso Group si Adina, care fac parte din aceeasi companie, inregistrata in Galati, au hotarat la inceputul anului sa trimita in somaj peste 100 de persoane, din cauza lipsei comenzilor, dar ulterior le-a reangajat, dupa castigarea unor licitatii cu institutiile guvernamentale. Cele doua fabrici produc de cativa ani uniforme militare, dupa ce pretul pentru productia in lohn nu mai acoperea cheltuielile companiei. "Pentru produsele solicitate de institutiile guver-namentale, nivelul de calitate si tehnica este foarte inalt, nu sunt permise compromisuri, de aceea sunt putine companii care respecta aceste reguli, ceea ce ne aduce pe o piata libera, fara concurenta. La inceputul anului nu au mai fost comenzi, dar ulterior am castigat cateva contracte si am putut rechema angajatii la fabrica", spune administratorul celor doua fabrici. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO