Companii

Un croat dezvoltă un “UBER al contabilităţii”. Cum s-a gândit Slavko Ples să-i scape pe antreprenori de povara birocraţiei sau de cea a fiscalităţii excesive

Un croat dezvoltă un “UBER al contabilităţii”. Cum...

Autor: Florin Casota

04.03.2017, 15:42 2336

N-ai firmă? Închiriază una! Ai vreo idee de business sau încerci să câştigi ceva suplimentar ca freelancer, dar nu vrei să‑ţi baţi capul cu înfiinţarea unei companii? Dacă ar fi o metodă prin care ai putea să dai drumul la afacere fără să fii nevoit să-ţi baţi capul cu hârţogăraie? Cam aşa cred că ar suna pitch-ul lui Slavko Ples, croatul care a înfiinţat Winglio, prin intermediul căruia utilizatorii pot beneficia de un cadru legal de funcţionare a afacerii fără să fie nevoiţi să-şi creeze propria companie.

Un număr de industrii şi domenii fac cunoştiinţă cu modelul de sharing economy popularizat de către companii precum Uber sau Airbnb. Conceptul consumului colaborativ a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, iar unele companii au profitat de asta şi acum sunt giganţi evaluaţi la miliarde de dolari. Transportul de persoane sau de colete, domeniul ospitalier şi chiar activităţi casnice precum spălatul hainelor (Electrolux are în desfăşurare un astfel de proiect) se află sub influenţa conceputului de sharing economy.

Un domeniu care rămăsese neatins era procesul de pornire a unui business. Exact pe această nişă şi-a aşezat antreprenorul Slavko Ples firma sa, Winglio. Slavko Ples se află în peisajul tehnologic antreprenorial încă din 2012, când, alături de un partener de afaceri, a pornit o companie de dezvoltare de aplicaţii. Ples a mărturisit că era înconjurat de freelanceri şi antreprenori cu care „discutam des probleme cu care ne confruntam în afacerile noastre. Majoritatea problemelor erau legate de costurile de pornire a unei afaceri şi de birocraţie. Aşa că m-am gândit la o soluţie”, spune el.

Citiţi continuarea pe Business Magazin

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO