Companii

Un antreprenor de 33 de ani din Braşov face 21 mil. euro din producţia de acoperişuri metalice

Un antreprenor de 33 de ani din Braşov face 21 mil. euro...

Autor: Radu Racu

30.05.2013, 19:02 1843

Horaţiu Ţepeş, un antreprenor braşo­vean de 33 de ani, a renunţat în 2007-2008, în prag de criză, la postura de angajat pentru a începe propria afacere în domeniul învelitorilor metalice.

La cinci ani distanţă antreprenorul aşteaptă vânzări de 21 mil. euro după ce a dezvoltat o fabrică proprie prin care face concurenţă unor giganţi ca Lindab sau Ruukki.

„N-am ştiut cu ce se mănâncă criza“, spune tânărul Horaţiu Ţepeş, proprietarul şi directorul general al producătorului braşovean de ţigle şi învelitori metalice Bilka Steel.

Antreprenorul din Făgăraş a intrat iniţial în afaceri ca importator de acoperişuri metalice, afacere pe care a învăţat-o în perioada 2004-2008 din postura de angajat al firmei slovace Rova, preluată ulterior de suedezii de la Lindab.“Patronul slovac mi-a spus că afacerea de aici e o pălărie prea mare pentru el. A vândut în 2008 şi cu banii luaţi s-a mutat în Florida. Atunci am decis să merg şi eu pe cont propriu“, povesteşte braşo­vea­nul, care avea iniţiative antreprenoriale încă din perioada în care era angajat. „Încă din 2005 în timpul liber mă duceam şi măsuram casele şi acoperişurile din Făgăraş, alături de doi angajaţi. Făceam pachet complet de servicii, de la evaluarea materialelor necesare până la livrare în curte“, îşi aminteşte Ţepeş, care acum deţine o afacere cu 100 de angajaţi, luând în calcul şi oamenii care lucrează pentru doi distribuitori.

Primele contracte făcute de Bilka Steel se bazau pe importuri de ţiglă din regiunea Scandinaviei şi vizau doar sume mici. Firma a funcţionat iniţial într-o hală de 600 de metri pătraţi, unde chiria era de circa 1.000 de euro pe lună.

„Spre sfârşitul anului 2008 am început să ne gândim la producţie.“ Producţia a început cu 7 oameni, cu tehnologie din regiunea Scandinavei şi materie primă importată din combinatele ArcelorMittal din Polonia şi Macedonia, pentru că la Galaţi combinatul local nu produce oţel vopsit, necesar pentru învelitorile metalice. La vremea respectivă, firma avea 15 angajaţi în total şi scopul agenţilor de vânzări era să identifice distribuitori pentru toată ţara.

De la cei 15 angajaţi Bilka a ajuns în prezent la 65 de salariaţi, cărora li se adaugă 40 de oameni care lucrează pentru distribuitorii HG Construct şi Bilka Transilvania.

Anul trecut Ţepeş spune că a înregistrat cu Bilka Steel afaceri de 16,6 milioane de euro, mai bine de jumătate din sumă, respectiv 9 milioane de euro, reprezentând vânzările de ţiglă metalică, în timp ce restul banilor au fost obţinuţi din vânzarea de jgheaburi şi accesorii.

Citiţi povestea antreprenorului braşovean în cel mai recent număr al revistei BUSINESS Construct

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 31.05.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO