Companii

Ultimele dividende pentru minoritarii de la Romcim

01.04.2003, 00:00 1202

Chiar daca au  subscris in cadrul ofertei obligatorii lansate de grupul francez Lafarge pentru actiunile producatorului roman de ciment Romcim Bucuresti , fostii minoritari vor primi de la companie dividende din profitul obtinut anul trecut.
Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a hotarat repartizarea sumei de 138 miliarde de lei din profitul companiei pentru dividende, ceea ce este echivalent cu un dividend brut pe actiune de 8.900 lei/actiune. Oferta de preluare s-a incheiat pe data de 18 martie,  iar la AGA au putut participa cei care detineau actiuni pe data de 5 martie. Acestia sunt si actionarii care au dreptul la dividende.
Romcim a incheiat anul trecut cu un profit net de 775 miliarde de lei (23 milioane de dolari), in crestere cu in lei cu 15% fata de rezultatul inregistrat in anul precedent.
Presedintele Lafarge Romcim, Philippe Questiaux, estima cifra de afaceri a grupului Laferge in Romania pentru 2002 la aproximativ  150 milioane dolari. Grupul insumeaza activitatile desfasurate de Lafarge Romcim, Lafarge Agregate Betoane, Lafarge Var si Lafarge Arcom Gips. In primul semestru al anului trecut cifra de afaceri a Romcim a depasit 53 milioane de dolari.
Romcim este controlata de grupul francez Lafarge, care detine 99,4% din actiunile producatorului de ciment si a derulat pe parcursul acestei luni o oferta de preluare pentru delistarea companiei de pe piata. Au fost subscrise actiuni reprezentand 7,3% din capitalul, pretul oferit fiind de 197.670 lei/actiune, Valoarea transferului a fost de aproape 7 milioane de dolari. Principalul actionar minoritar care a subscris a fost SIF Muntenia, care detinea un pachet de aproximativ 5%.
Romcim detine aproximativ o treime din piata romaneasca a cimentului, ceilalti competitori importanti fiind Holcim si HeidelbergCement. In prezent, grupul francez detine trei fabrici de ciment (Medgidia, Targu Jiu, Hoghiz), uzina de ipsos de la Aghires. In plus, Lafarge detine 50% din producatorul de gips carton Lafarge Arcom Gips, societate mixta constituita impreuna cu compania de constructii Arcom Bucuresti. Actiunile Romcim sunt suspendate de la tranzactionare pe piata RASDAQ, acestea urmand sa fie delistate, cele mai probabil in luna aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO