Companii

Turismul, in curand o industrie cu doua patronate

27.02.2003, 00:00 10

Federatia Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) si Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) si-au anuntat ieri intentia de a infiinta o noua uniune patronala a industriei turismului, care sa fie un "partener puternic" de dialog cu societatea civila si Guvern.
Anul trecut insa, mai multe asociatii din turism s-au reunit in cadrul Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), care are acelasi obiectiv principal si din care face parte deja ANAT.
Surse din piata spun insa ca "marul discordiei" ar fi de fapt lupta pentru o pozitie mai puternica in conducere. "FPTR reuneste, pe langa ANAT, care este o organizatie puternica, si alte asociatii patronale, care au aceeasi putere de decizie. ANAT insa isi doreste sa aiba un cuvant mai greu de spus", au precizat sursele citate.
Ca urmare, industria turismului ar putea avea doua asociatii patronale, insa initiatorii noii uniuni spun ca cele doua organizatii nu vor fi concurente, pentru ca FPTR va reprezenta patronatele din tot sectorul, in timp ce uniunea ANAT-FIHR va apara interesele industriei ospitalitatii, fara restaurante sau organizatori de evenimente.
Marin Stancu, presedintele FIHR, a declarat ca orice alta asociatie care doreste sa adere la viitoarea uniune isi va pastra identitatea si personalitatea juridica si va avea rol in conducerea societatii. El a explicat ca in perioada imediat urmatoare vor fi incepute procedurile de inregistrare a noii asociatii si ca presedintia uniunii va fi asigurata prin rotatie de sefii celor doua organizatii membre.
Pe de alta parte, ANAT este si membru al FPTR, federatie in care mai sunt incluse Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), Asociatia Nationala a Turismului Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), Romanian Convention Bureau (RCB), Organizatia Patronala din Turismul Balnear din Romania (OPTBR) si alte 100 de societati de turism.
FIHR insa nu a fost inclusa, iar absenta a fost explicata de conducerea FPTR prin profilul respectivei asociatii, respectiv pentru ca ar fi o organizatie profesionala si nu patronala. FIHR are ca membri si asociatii precum cea a somelierilor si cea a receptionerilor, iar FPTR a considerat ca nu poti reprezenta si patronatul si angajatii.
Pana cand va fi creata noua uniune, ANAT si FIHR au prezentat ieri rezultatele unei alte colaborari - Codul de Practici privind reglementarea relatiilor contractuale dintre hotelurile si agentiile de turism din Romania. Acesta va reglementa relatiile contractuale dintre cele doua parti si eventualele diferende dintre hoteluri si agentiile de turism. bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO