Companii

Trocul, noua moda pe vreme de criza. Butunoiu: Un client mi-a dat trei masini in loc de 45.000 euro

14.09.2009, 00:00 216

Lipsa lichiditatilor determina tot mai multe companii sa apelezela sistemul de barter pentru a-si achita obligatiilecontractuale.

George Butunoiu, proprietarul firmei cu acelasi nume si unuldintre cei mai cunoscuti head-hunteri din piata, spune ca un clientcare nu a avut lichiditati pentru a-i achita servicii de recrutarede anul trecut i-a oferit in schimb trei masini de teren.

"Am avut un client din FMCG cu care am avut un contract derecrutare pentru mai multe pozitii si care trebuia sa imi dea baniiinca din luna noiembrie a anului trecut. De curand, mi-a oferittrei masini de teren in schimbul celor 45.000 de euro pe care mi-idatora. Explicatia a fost simpla: Nu am bani", spune Butunoiu.

Head-hunter-ul adauga ca nu intentioneaza sa pastreze cele treimasini si ca va incerca sa le foloseasca tot pentru un barter, inschimbul achizitionarii de servicii.

"Toata lumea evita cash-ul acum. Sunt companii in cadrul caroraa fost data directiva sa nu se mai faca deloc plati in bani, cidoar in sistem barter", afirma el.

Valoarea totala a contractului incheiat de Butunoiu cu firma dinFMCG era de 100.000 de euro, din care 55.000 de euro au fostachitati sub forma unor plati esalonate in intervalul martie -septembrie 2008.

"In luna noiembrie a anului trecut mi-a dat o masina, iar inurma cu cateva zile am agreat sa imi dea inca doua masini."

Pe langa activitatea de recrutare, Butunoiu a infiintat recentZero Paper, o companie care a dezvoltat un software de recrutaredestinat firmelor cu volume mari de angajare. De asemenea, esteactionar la restaurantul Heritage, cunoscut ca "restaurantulbancherilor", unde actionar majoritar este omul de afaceri DinuPatriciu, care a vandut recent Rompetrol kazahilor de laKazMunaiGaz.

In contextul presiunii tot mai ridicate pe lichiditati, sicompaniile foarte mari au apelat la sistemul de plata prin barterin ultima perioada.

Astfel, Petrom, cea mai mare companie din economie, dacombustibil in schimbul energiei.

Si omul de afaceri Ovidiu Tender, cu activitati in principal indomeniul energetic si imobiliar, anticipa la inceputul acestui anca lipsa de lichiditati din economie care cauzeaza blocajele lanivelul platilor va determina tot mai multe companii sa recurga labarter (schimb de marfuri).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO