Companii

Trepanatiile, operatii vechi de doua milenii

11.09.2003, 00:00 41



Arheologii au descoperit pe insula Chios dovezi care atesta ca in urma cu peste 2000 de ani, grecii practicau cu succes operatii la cap, informeaza DPA, citand un anunt facut de ministrul grec al Culturii.



Operatia, cunoscuta sub denumirea de trepanatie, implica eliminarea unui disc osos din craniu. Arheologii au gasit scheletul unui barbat care a murit intre 150 si 100 i.Ch., la varsta de 50 de ani, care prezenta urmele unei asemenea operatii.



Mormantul nu contine indicii privind identitatea ocupantului si a fost gasit mai devreme in cursul acestui an.



Arheologii au fost intrigati sa observe o gaura cu diametrul de 1,62 de centrimetri in osul lobului parietal drept al craniului gasit. Antropologul Asterios Aidonis a identificat orificiul ca fiind rezultatul unei trepanatii, operatie facuta in zilele noastre cu scopul de a extrage o tumoare sau un cheag de sange.



"Deoarece marginile osului arata semne de crestere si vindecare, se crede ca pacientul a supravietuit timp de cinci sau sase ani dupa operatie", a afirmat acesta.



Operatia se practica inca de acum 10.000 de ani, fiind probabil in societatile primitive un mod de a elibera spiritele rele. In Grecia antica, trepanatia se practica pentru a salva pacientii cu rani grave la cap de la moartea prin hemoragie interna sau infectare.



Hippocrate, cel mai celebru dintre medicii antici, recomanda trepanatia pentru rani insotite de fracturi ale scalpului sau contuzii. In manualul sau el a descris in detaliu delicata interventie chirurgicala.(A.B.)



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO