Companii

Trei firme straine investesc 10 mil. dolari in explorari

18.03.2003, 00:00 44

Dupa compania germana Wintershall, care a forat in 2002 prima sonda in blocul Transilvania Sud, si alte companii petroliere straine au ajuns in faza "raspunsurilor directe" pentru a afla daca vor gasi sau nu zacaminte de titei sau gaze in Romania.
Consortiul format din companiile Tullow Oil (Irlanda), Europa Oil & Gas (Marea Britanie) si Oranje (Olanda), intentioneaza sa investeasca in a doua jumatate  a acestui an aproximativ 8-10 milioane dolari in perimetrele Valenii de Munte (jud.Prahova) si Brates (localitate in nord-estul tarii). Banii vor fi destinati saparii unei sonde in fiecare dintre cele doua perimetre, au declarat pentru Ziarul Financiar surse de pe piata.
Cele trei companii au cheltuit pana acum pentru derularea operatiunilor petroliere la Brates si Valenii de Munte aproximativ 7,5 milioane dolari.
Tullow Oil este operator in perimetrele mentionate baza acordului de concesiune incheiat cu Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) in 1999. Compania irlandeza a intrat pe piata romaneasca in 1997.
Tullow Oil este o companie cu activitati de explorare, dezvoltare si productie de titei si gaze, listata pe bursele din Londra si Dublin. La bursa din Londra, ultima capitalizare a companiei era de circa 303 milioane lire sterline.
Tullow Oil a realizat in primele sase luni ale anului trecut o cifra de afaceri de aproximativ 55 milioane lire sterline si un profit brut de 19,3 milioane lire sterline, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul companiei.
Irlandezii deruleaza operatiuni in Marea Britanie, Pakistan, Bangladesh, India, Coasta de Fildes, Egipt, Algeria si Romania.
Unul dintre cei doi parteneri ai irlandezilor in perimetrele Brates si Valenii de munte este compania olandeza Oranje-Nassau Energie BV, care detinea la 31 decembrie 2001 o participatie de 20% in fiecare perimetru. Oranje-Nassau Energie BV face parte din grupul Oranje-Nassau Groep BV, care activeaza in energie, afaceri imobiliare si pe piata fondurilor de investitii.
Grupul olandez a realizat in 2001 venituri nete de 146,9 milioane euro si un profit net de 51 milioane euro, potrivit raportului anual.
Firma britanica Europa Oil & Gas, care face si ea parte din consortiu, mai detine participatii in alte doua perimetre din Romania, unde activeaza impreuna cu Ramco (Marea Britanie), Millenium si Romgaz (numai in unul dintre perimetre).
Potrivit datelor furnizate de ANRM, companiile petroliere au inregistrat in perioada 1993-2002 costuri de explorare de aproximativ 370 milioane dolari, din care peste 212 milioane dolari reprezinta investitii ale companiilor straine ce opereaza in acest domeniu.
Printre companiile straine care au avut operatiuni pe piata romaneasca in ultimul deceniu se numara Shell, Amoco (care acum face parte din gigantul petrolier britanic British Petroleum), Total Fina Elf (Franta) sau Conoco (SUA).
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO