Companii

Trei extinderi de centre comerciale si doua proiecte noi in primele luni ale anului

Trei extinderi de centre comerciale si doua proiecte noi in primele luni ale anului
05.03.2009, 21:10 113

Extinderea Iris Shopping Center din Titan, Plaza din Drumul Taberei si Militari Shopping Center, proiecte noi la Oradea - ERA Shopping Park, dar si in Bucuresti - Grand Arena din Berceni sunt cele mai importante inaugurari de spatii comerciale din primele luni ale anului, in ciuda faptului ca toate semnalele asupra pietei imobiliare indica un semiblocaj.

Dezvoltatorii care au obtinut finantare bancara si au reusit sa atraga un numar important de chiriasi continua proiectele incepute in 2007-2008, in special in Bucuresti, unde retailerii afirma ca traficul si vanzarile sunt mai putin afectate decat in alte orase din tara, care s-au dovedit supraestimate.
"Sunt malluri care nu au nicio sansa de supravietuire in orasele mai mici sau in care s-au construit mai multe centre de retail. Eu nu vad insa Bucurestiul in pericol, eu vad tara in pericol pentru ca orasele din provincie nu au masa critica", a declarat Octavian Radu, proprietarul RTC, care a atras in ultimii ani 13 branduri de imbracaminte, incaltaminte si accesorii internationale, prin intermediul diviziei sale de fashion Rafar.
Radu a semnat deja contracte cu Anchor Group pentru a intra cu trei branduri in extensia centrului comercial Plaza Romania care s-a lansat de curand. Astfel el va deschide primul monobrand Kipling (magazine de accesorii si genti), cel de-al doilea magazin Sacoor Brothers si al doilea multibrand Catwalk, toate adresandu-se unei categorii de persoane cu venituri peste medie.
"Cine are magazine in Plaza Romania si Bucuresti Mall nu va avea nicio problema, pentru ca sunt mallurile cele mai vechi, au un trafic constant si foarte mare. Vom ajunge sa vedem oameni din Ploiesti sau din Pitesti care vor veni ca pe vremuri sa faca cumparaturi din Bucuresti", mai spune seful RTC, care mai are in Plaza Romania un magazin Debenhams.
Noile proiecte implica investitii de aproximativ 250 de milioane de euro si vor gazdui 250 de magazine noi, ale unor retaileri precum Carrefour, care va deschide doua unitati noi in ERA Shopping Park Oradea si Grand Arena, Media Galaxy, Flanco, Domo, C&A, Hervis, Decathlon sau Otter.
"Vom mai deschide un magazin Otter si primul Steve Madden in Plaza Romania, chiar daca am stopat dezvoltarea pe acest an. Oricum, Bucurestiul conteaza foarte mult, mare parte din businessul nostru fiind realizata aici", spune Ioana Stan, director de marketing al Otter Distribution.
Primele doua deschideri din an au fost realizate de catre Anchor Grup, care a finalizat la inceputul lunii februarie extinderea la Plaza Romania, si de catre fondul german DEGI, care a finalizat ultima parte a galeriei comerciale din Iris Shopping Center din Titan, in care a fost deschis si un cinematograf Starplex cu zece sali. Urmatoarele deschideri programate pentru urmatoarea perioada sunt prima etapa a proiectului ERA Shopping Park din Oradea - 11 martie - , centrul comercial Grand Arena din Berceni - 25 martie - si extinderea proiectului Militari Shopping Center - 2 aprilie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO