Companii

Tranzacţie la vârful industriei farma: Pfizer cumpără producătorul de medicamente injectabile Hospira, pentru 17 miliarde dolari

Tranzacţie la vârful industriei farma: Pfizer cumpără...

Autor: Anca Dumitrescu

05.02.2015, 17:14 484

Pfizer, cu sediul central în New York, va plăti 90 de dolari pe o acţiune Hospira, în numerar, cu 39% peste preţul acestor titluri din 4 februarie. Grupul Pfizer a fost în căutarea unei achiziţii după eşuarea, anul trecut, a unei oferte de 120 de miliarde de dolari pentru preluarea companiei anglo-suedeze AstraZeneca, care ar fi fost cea mai mare din istoria sectorului farmaceutic.

Achiziţia Hospira, companie din Lake Forest, Illinois, va adăuga în portofoliul Pfizer o gamă largă de medicamente generice injectabile sterile.

Hospira şi partenerul său sud-coreean Celltrion au dezvoltat o versiune biosimilară a medicamentului pentru artrită Remicade, care generează grupului Johnson & Johnson vânzări anuale de 7 miliarde de dolari, aprobată de autorităţile de reglementare europene în iunie 2013.

Patentul de exclusivitate al Remicade expiră în acest an pe mai multe pieţe europene.

Piaţa mondială a medicamentelor injectabile sterile urmează să ajungă la 70 de miliarde de dolari în 2020, anticipează Pfizer, în timp ce piaţa produselor biosimilare va atinge în acel an 20 de miliarde de dolari.

Pfizer va finanţa preluarea două treimi în numerar şi o treime prin emiterea de obligaţiuni.

Vânzările Pfizer au scăzut cu 3% în trimestrul patru din 2014, la 13,1 miliarde dolari. În 2014, vânzările au coborât cu 4%, la 49,6 miliarde de dolari.

În România, Pfizer a anunţat anul trecut investiţii de 5,4 milioane de dolari în linia de ambalare a fabricii de suplimente alimentare Ferrosan, pe care o deţine la Cluj-Napoca, urmând să transfere aici produse din Danemarca şi Italia.

Ferrosan face parte din reţeaua globală de producţie şi aprovizionare Pfizer şi are, în prezent, o capacitate de ambalare de 6 milioane de cutii pe an folosind echipamentele de ambalare existente, iar intenţia companiei este de a creşte această capacitatea în următorii 3 ani.

Investiţiile Pfizer vizează de asemenea extinderea spaţiului de depozitare a materiilor prime, materialelor de ambalare şi produselor finite. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru finalul lunii martie a anului 2015.

În 2011, Pizer a cumpărat, de la fondul Altor, compania daneză Ferrosan Consumer Healthcare, prezentă în România printr-o unitate de producţie de suplimente alimentare şi activităţi de distribuţie la Cluj.

Producătorul american Pfizer ocupă locul cinci pe piaţa farmaceutică românească, cu o cotă de piaţă de 5,1% la jumătatea anului trecut, potrivit Cegedim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO