Companii

Tranzacţie între doi alpinişti, unul pe munte şi altul utilitar. David Neacşu a vândut retailerul Himalaya din Bucureşti unei companii din alpinism utilitar. „Nu pot ţine pasul cu digitalizarea şi globalizarea, s-au dus vremurile poetice din industria outdoor.“

Tranzacţia dintre David Neacşu şi Ionuţ Gavrilă Blenche a fost finalizată.

Tranzacţia dintre David Neacşu şi Ionuţ Gavrilă Blenche a fost finalizată.

Autor: Cristina Roşca

24.11.2021, 18:00 1072

Alpinistul David Neacşu, care a deschis piaţa locală a echipamentelor sportive în anii ’90, înainte ca brandurile străine să îşi pună România pe hartă, a vândut retailerul Himalaya din Bucureşti unei companii de alpinism utilitar, Stral Big, deţinută de Ionuţ Gavrilă Blenche. Tranzacţia este deja finalizată.

„Astăzi (ieri, 21 noiembrie – n.red.) am predat ştafeta tânărului Ionuţ Gavrilă Blenche, care are 34 de ani, exact vârsta la care eu am început businessul Himalaya. Noi nu am făcut doar vânzări de produse premium pentru pasionaţii de munte şi de aventură (având în portofoliu branduri precum Mammut, Petzl, Lowa etc), ci am fost antrenorii de performanţă pentru cei care îndrăznesc să viseze la mai mult. La 61 de ani, nu mai pot ţine pasul cu digitalizarea şi cu globalizarea, s-au dus vremurile poetice din industria outdoor“, mărturiseşte David Neacşu.

El a deschis businessul în urmă cu 27 de ani, când a inaugurat primul său magazin în zona Unirii din Bucureşti. Antreprenorul a deschis de fapt piaţa de retail cu echipamente sportive în România, înainte ca marile branduri să intre. În prezent, în Himalaya se găsesc la vânzare circa 40.000 de produse, conform celor mai recente date ZF.

David Neacşu este un alpinist român care a participat la 28 de expeditii mari şi care a condus prima expediţie românească pe Everest, în 2003.

„Am preluat ştafeta de la David Neacşu şi ducem mai departe visul său. Pe lângă continuarea tradiţiei Himalaya alături de David Neacşu (care va rămâne implicat în business momentan – n.red.), această tranzacţie vizează crearea unor sinergii specifice domeniilor de activitate pe care le reunesc cele două companii şi, nu în ultimul rând, realizarea unui vis mai vechi, acela de a pune la un loc alpinismul sportiv cu cel utilitar, echipamentele outdoor cu cele profesionale“, mărturiseşte Ionuţ Gavrilă Blenche, fondatorul Stral Big.

Compania a fost înfiinţată în anul 2012 de Ionuţ Gavrilă Blenche, dezvoltând următoarele arii de activitate: alpinism utilitar, construcţii civile şi industriale, servicii de curăţenie. Stral Big are 100 de salariaţi şi afaceri de 18 mil. lei anul trecut, duble faţă de 2019.

Compania GD Escapade, care administrează activitatea Himalaya, a avut afaceri de 16,7 mil. lei anul trecut, similare celor dinainte de pandemie. David Neacşu spunea recent că deşi anul trecut au existat două luni – martie şi aprilie - în care businessul a fost lovit de pandemie, lucrurile şi-au revenit într-un timp destul de scurt.

„Am fost foarte speriaţi anul trecut. Pe 13 martie eram disperat chiar, însă am vândut foarte bine online şi în două luni ne-am revenit. Anul trecut am avut aceeaşi cifră de afaceri ca în 2019, am reuşit să ţin businessul stabil, însă profitul a fost mai mic pentru că am investit şi am mărit salariile.“

Anul trecut, înainte de izbucnirea pandemiei, antreprenorul spunea că a reuşit să cumpere două depozite în Otopeni pentru partea de logistică, iar pandemia l-a prins imediat după această investiţie.

Povestea brandului de echipamente sportive Himalaya a început în urmă cu aproape trei decenii, când David Neacşu a luat decizia de a fi pe cont propriu şi şi-a deschis un magazin cu echipamente sportive în zona Unirii din Bucureşti, mai exact pe Calea Moşilor Vechi, aproape de centrul comercial Cocor.

Numele Himalaya vine însăşi de la cei mai înalţi munţi din lume, acolo unde David Neacşu şi-a dorit să ajungă şi a reuşit în 2003, conducând prima expediţie românească pe Everest.

Tranzacţia a fost asistată de Alexandru Medelean (Wise Way Advisors), consultant principal al tranzacţiei, alături de Popovici Niţu Stoica & Asociaţii, consultanţii legali şi de Banca Transilvania, finanţatorul tranzacţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO