Companii

Tranzactie intre americani pe explorari

17.03.2006, 00:00 33

Compania canadiana de petrol si gaze Oracle Energy Corp. a anuntat finalizarea achizitiei unei participatii de 20% in sase perimetre de explorare in sectorul de petrol si gaze din Romania de la compania nord-americana Carpathian Energy.

Valoarea afacerii se ridica la aproximativ 0,5 milioane de dolari ( 0,41 mil. euro) si a inclus emiterea a 917.059 de actiuni ordinare, care au fost virate in contul companiei Carpathian Energy Companie Petrolia SRL.

Oracle Energy si Carpathian Energy sunt parteneri in cadrul acordurilor de concesiune petroliera incheiate pentru cele sase perimetre, care au apartinut mai demult Petrom.

Perimetrele vizate in acest "deal" sunt Bordei Verde Vest, Nadlac, Catrunesti, Cozieni, Ciumeghiu Est si Ciumeghiu Nord. Procedurile pentru preluarea participatiei detinute de Carpathian Energy de catre Oracle Energy au inceput inca din vara anului 2004.

Compania Oracle Energy este implicata in proiecte internationale in Romania, Yemen si Peru.

In faza de explorare, specialisti in geologie americani si romani ai firmei Carpathian Energy au descoperit ca numai 10% din rezervele recuperabile au fost deja epuizate, in conditiile in care autoritatile romane au subestimat potentialul acestor perimetre in calculele lor.

Romania este cotata de multi specialisti in domeniu ca o provincie petroliera matura, ceea ce inseamna ca sunt sanse reduse ca operatorii de profil sa gaseasca noi zacaminte cu productii mari.

Dupa ce au investit in ultimii 15 ani aproximativ 400 mil. dolari (322 de milioane de euro), multe dintre companii au inregistrat esecuri si foarte putine au descoperit zacaminte ce pot fi valorificate comercial, asa cum este succesul companiei germane Wintershall in blocul Transilvania Sud.

Gigantul anglo-olandez Shell, compania Arco (parte acum a British Petroleum), Total (Franta), Conoco (SUA) si, mai recent, compania americana Forest Oil s-au retras rand pe rand de pe piata romaneasca, orientandu-se catre alte zone ale globului. Si compania irlandeza de explorari si productie in sectorul de petrol si gaze Tullow Oil a anuntat ca intentioneaza sa se retraga de pe piata romaneasca.

Cei mai mari jucatori pe piata explorarilor de gaze si petrol din Romania sunt Petrom, companie aflata acum in portofoliul grupului austriac OMV, si producatorul de gaze naturale Romgaz Medias, companie de stat.

In ultima vreme, grupul Rompetrol si-a extins operatiunile in aceasta zona in intentia de a-si crea un lant de operatiuni petroliere integrat in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO