Companii

Transelectrica va derula o majorare de capital, o dată cu oferta de vânzare de acţiuni a statului. Ministerul Economiei nu va subscrie în majorare

Autor: Andrei Chirileasa

27.06.2011, 19:55 248

Transportatorul de energie electrică Transelectrica Bucureşti(TEL) va derula o majorare de capital şi va vinde pe bursă prinofertă publică un pachet de 12% din acţiunile proprii, o dată cuoferta publică secundară prin care statul îşi propune să vândă 15%din acţiunile companiei, potrivit unui proiect de Hotărâre deGuvern publicat luni pe pagina de internet a MinisteruluiEconomiei.

Ministerul Economiei, care deţine în prezent circa 73,7% dinacţiunile Transelectrica, va renunţa la dreptul de a subscrieacţiuni în cadrul majorării de capital, în timp ce acţionariiminoritari ai companiei îşi vor putea exercita dreptul preferenţialde subscriere, potrivit aceluiaşi proiect.

În urma operaţiunilor, o parte din bani vor ajunge la bugetul destat (pentru pachetul de 15% pe care-l vinde Ministerul Economiei),iar restul vor ajunge în conturile companiei (banii din majorareade capital prin emisiune de acţiuni noi).

Participaţia Ministerului Economiei va scădea astfel la52,4%.

Pentru coordonarea celor două operaţiuni va fi înfiinţată ocomisie comună condusă de ministrul economiei, Ion Ariton, din carevor mai face parte ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu,şeful OPSPI, Victor Cazana, un secretar de stat din aparatulprimului ministru Emil Boc şi un secretar de stat din MinisterulEconomiei, care nu au fost desemnaţi, precum şi directorul generalal Transelectrica, Horia Hăhăianu.

Pentru ambele operaţiuni va fi selectat un singur intermediarsau consorţiu de intermediari, iar comisioanele aferente se vorîmpărţi între Ministerul Economiei şi Transelectrica, proporţionalcu sumele atrase.

Preţul de vânzare a acţiunilor va fi stabilit prin Hotărâre deGuvern.

Cele două oferte sunt programate să aibă loc până la sfârşitulanului, potrivit notelor de fundamentare a proiectului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO