Companii

Transelectrica: Întreabă orice european unde e Bucureştiul şi s-ar putea să nu obţii răspunsul corect, dar toţi ştiu unde e Dobrogea

Autor: Roxana Petrescu

28.09.2010, 23:57 98

"Poţi să întrebi pe oricine în Europa unde este Bucureştiul,unde este Braşovul şi este posibil să nu obţii răspunsul corect,dar toată lumea ştie unde este Dobrogea. Dobrogea este cuvantulmagic pentru eoliene", a spus Băicuşi.

Dacă pană acum cel mai mare proiect anunţat în Romania era alcehilor de la CEZ, care vor ridica 240 de turbine eoliene cu ocapacitate de 600 MW în două comune dobrogene, Fantanele şiCogealac, spaniolii de la Iberdrola anunţă că din 2011 ar puteaîncepe şi ei lucrările la un proiect de dimensiuni similarelocalizat tot în Dobrogea.

După un început mai lent comparativ cu intenţiile anunţate,Iberdrola, unul dintre cei mai mari jucători la nivel global înceea ce priveşte proiectele eoliene, spun că investiţia în parculcu o capacitate de 600 MW, apropiată de cea a unui reactor de laCernavodă, va depăşi un miliard de euro, ţinand cont de faptul că,potrivit estimărilor reprezentanţilor companiei, costul instalăriiunui MW în proiecte eoliene costă circa 1,7 milioane de euro.

Dacă în ceea ce priveşte parcul spaniolilor lucrurile sunt încăîn fază incipientă, cehii deja au montat 120 de turbine laFantanele, dintre cele 139 programate pentru această locaţie, darîntampină anumite probleme cu autorităţile locale la Cogealac,motiv pentru care această fază a proiectului este blocată.

Gata în 4 ani

"Avem o întarziere de un an în ceea ce priveşte proiectelenoastre, dar sperăm să intrăm într-un ritm mai rapid de dezvoltare.Pentru parcul de 600 MW din Constanţa avem avizul de racordare lareţea şi vom începe negocierile pentru semnarea contractului deracordare. Sperăm să începem construcţia la aceşti 600 MW anulviitor", a declarat Adrian Goicea, country manager al IberdrolaRenovables Romania, divizia locală de energie regenerabilă agrupului Iberdrola, în cadrul unui seminar organizat de TheDiplomat.

Avizul de racordare la reţea, în acest caz la reţeauaadministrată de Transelectrica, este unul dintre primii paşi princare trebuie să treacă un investitor pentru realizarea unui parceolian. Pe de altă parte, semnarea contractului de racordare lareţea este unul dintre paşii semnificativi în tot lanţul de avizareal unei investiţii eoliene, specialiştii din piaţă spunand că odatătrecută această etapă sunt mari şanse ca un proiect să devinărealitate. Practic, după obţinerea contractului de racordare,investitorul se poate apuca de construcţii.

"Dacă începem construcţiile în 2011, cred că în 3-4 ani parculva fi gata", spune Goicea.

Primele 40 de turbine la Mihai Viteazu

Reprezentantul Iberdrola spune că în schimb au începutconstrucţiile la un alt parc eolian, de dimensiuni mai mici,localizat în Mihai Viteazu, judeţul Constanţa.

Astfel, Goicea dă ca singură intrarea în funcţiune din 2011 a 40de turbine cu o capacitate totală de 80 MW.

"În 2011 cele 40 de turbine vor deveni operaţionale.Construcţiile au început", spune Goicea. Echipamentele vor filivrate de către spaniolii de la Gamesa, unul dintre cei mai mariproducători de turbine eoliene din lume.

"Tot anul viitor sperăm să obţinem avizele tehnice de racordarepentru restul de 900 MW pe care vrem să-i construim", a mai zisGoicea. Practic, compania spune că merge mai departe, cel puţinpentru moment, cu toate planurile anunţate în Romania.

Piedici în calea Electrica

În afară de investitorii străini care deja au făcut paşisemnificativi în ceea ce priveşte proiectele eoliene, şi statulroman încearcă de ani de zile să pătrundă în acest domeniu, unuldintre puţinele segmente care creşte în criză.

Lucrurile merg însă într-un ritm destul de lent, piedicile fiindridicate chiar de către investitorii străini, care în urmaproceselor de privatizare au preluat reţele de distribuţie aelectricităţii. Dobrogea, cea mai fierbinte zonă în ceea ce privescinvestiţiile în eoliene, se află acum în mainile italienilor de laEnel, de exemplu, care este un competitor direct al Electrica.

"Avem în derulare două proiecte eoliene, dar unul de 50 MW esteblocat din cauza unor probleme pe care le avem cu operatorul dedistribuţie Enel. Ne sunt propuse soluţii de racordare la reţeacare nu ne avantajează", spune Eugen Brădean, director adjunct pestrategie şi afaceri corporatiste din cadrul Electrica.

Firma are în dezvoltare două parcuri eoliene, de cate 50 MWfiecare, unul localizat în Chirnogeni, judeţul Constanţa, şi altulîn Frumuşiţa, Galaţi, care ar putea deveni operaţional la sfarşitulanului viitor. Italienii de la Enel au la randul lor în dezvoltaremai multe proiecte eoliene localizate tot în Dobrogea.

O veste proastă

În ciuda faptului că de la începutul anului consumul de energiea crescut constant, după regresul de 8,3%, înregistrat anul trecut,semnalul venit din partea Transelectrica nu este unul foarte bun,oficialii companiei estimand stagnarea consumului în 2011.

"Să nu ne îmbătăm cu apă rece. Anul viitor va fi unul destagnare. În vară, creşterea consumului de energie a fost de 4,6%,iar din toamnă, ritmul s-a redus la 4,4%. Faptul că intri întoamnă, iar consumul de energie nu creşte, te face să te gandeşti.Uitandu-mă la marii consumatori, nu văd proiecte de dezvoltaremajore. Nu avem niciun semnal, cu excepţia Dacia care este unfenomen atipic. Industria cimentului nu-şi revine, agriculturadepinde de irigaţii care nu sunt dezvoltate, prelucrarea metanuluidepinde de conjunctura interna ţională. Este greu să ai creştere înaceste condiţii", spune Băicuşi. Reprezentantul Transelectrica adeclarat că în acestă perioadă cel mai bun lucru care s-a întamplata fost creşterea exporturilor de energie către ţările vecine.

"În viitor am putea asista la o creştere a cererii de exportdinspre Romania spre Bulgaria datorită faptului că Turcia a intratîn reţeaua europeană a transportatorilor de energie", a maiprecizat Băicuşi.

De 28 de ori mai mult verde

Reprezentanţii Transelectrica, operatorul sistemului naţional detransport al energiei electrice, companie care deţine un rol vitalîn integrarea proiectelor eoliene, spun că pană la sfarşitul anuluiar putea fi montaţi 400 MW în parcuri de "mori de vant".

"În cel mai bun caz vom ajunge la acest nivel. Vorbim aici de MWinstalaţi, ridicaţi, dar nu neapărat preluaţi în sistem, pentru căaceste lucru se face treptat", a spus Adrian Băicuşi, directorulgeneral al Transelectrica.

Saltul este unul uriaş ţinand cont de faptul că la sfarşitulanului trecut erau montaţi în Romania numai 14 MW în parcurieoliene. Cei mai mari investitori sunt grupuri precum cehii de laCEZ, Energias de Portugal, Enel sau Verbund, dar şi o serie deantreprenori locali precum Emanuel Muntmark sau Sebastian Ghiţă,patronul Asesoft.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO