Companii

Traficul aerian mondial, paralizat de conflictele apărute în companiile Qantas şi Air France

Traficul aerian mondial, perturbat din cauza condiţiilor meteo şi a conflictelor de muncă

Autor: Alexandra Fusoi

30.10.2011, 14:04 370

Conflictele sociale de la companiile Qantas şi Air France, precum şi intemperiile din Statele Unite au perturbat traficul aerian internaţional la sfârşitul săptămânii şi au blocat zeci de mii de pasageri pe aeroporturile din întreaga lume.

În mod neobişnuit pentru luna octombrie, pe Coasta de Est a Statelor Unite au fost înregistrate căderi de zăpadă şi ploi îngheţate, care au provocat moartea a cel puţin trei persoane, potrivit AFP.

În unele zone din Pennsylvania, Connecticut şi New Jersey, stratul de zăpadă a atins 30 de centimetri, iar pe aeroporturile din New York şi Philadelphia zborurile au înregistrat întârzieri de mai multe ore. Din cauza vizibilităţii reduse şi a ninsorii, zborurile care urmau să aterizeze pe aeroportul internaţional Newark înregistrau sâmbătă seară întârzieri medii de şase ore, potrivit Administraţiei Federale a Aviaţiei, informează Mediafax.

Traficul aerian la nivel mondial este perturbat şi de mai multe conflicte sociale, care au lăsat mii de pasageri blocaţi pe diferite aeroporturi din lume.

În Franţa, compania Air France se confruntă cu a doua zi de grevă a însoţitorilor de bord, apreciind însă că va reuşi să asigure duminică 80 la sută dintre cursele programate.

Conducerea Air France încearcă să reducă efectele grevei, limitând numărul pasagerilor pentru anumite zboruri şi închiriind avioane ale altor companii.

Sâmbătă, mai puţin de 30 la sută dintre însoţitorii de zbor s-au aflat în grevă, potrivit conducerii companiei; cifra este contestată de sindicate, care au evaluat participarea la protest la 50 - 60 la sută din personal.

Greva unora dintre membrii personalului navigant comercial a început sâmbătă dimineaţă, pentru o perioadă de cinci zile, în plină perioadă de vacanţă. Însoţitorii de zbor protestează faţă de intenţia conducerii companiei de a reduce numărul membrilor echipajului pentru anumite zboruri.

În Australia, compania Qantas a anunţat sâmbătă anularea tuturor zborurilor, tot din cauza unui conflict de muncă, declanşat cu câteva săptămâni în urmă. Ca urmare a deciziei de anulare a curselor, mai mult de 70.000 de pasageri erau blocaţi duminică dimineaţă pe aeroporturi din Australia, Europa sau Statele Unite.

Premierul Julia Gillard a anunţat că guvernul australian a convocat duminică o instanţă de arbitraj, "pentru a pune capăt mişcării sociale şi a obţine o rezolvare a litigiului". Instanţa are prerogative de suspendare a grevei pentru trei luni, pentru a permite desfăşurarea de noi negocieri, dar poate ordona şi reglementarea definitivă a conflictului.

Tehnicienii, personalul de la sol şi piloţii companiei australiene cer creşterea salariilor şi contestă planul de restructurare a activităţii Qantas, care intenţionează să se concentreze asupra activităţilor internaţionale din regiunea Asia-Pacific.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO