Companii

Traficul aerian din Capitală, în creştere cu până la 10%

Autor: Mirabela Tiron

01.02.2011, 23:45 41

Cel mai mare aeroport din ţară, Henri Coandă din Otopeni, de pecare operează în principal companii de linie regulată, a ajuns laun trafic de 4,91 milioane de pasageri anul trecut, în creştere cu10% faţă de anul anterior, potrivit oficialilor Companiei NaţionaleAeroporturi Bucureşti.

Şi pe aeroportul din Băneasa (Aurel Vlaicu), dedicatoperatorilor aerieni low-cost, a fost înregistrată o creştere cu7,5% a numărului de pasageri, până la 2,11 mil. persoane. "Anultrecut pe cele două aeroporturi ale Capitalei s-a înregistrat untrafic de 7,03 milioane de pasageri în urma a aproape 107.000aterizări şi decolări ale aeronavelor", potrivit datelor de laCompania Naţională Aeroporturi Bucureşti, care administrează celedouă aeroporturi din Capitală.

La baza evoluţiei traficului de pasageri al celor douăaeroporturi stă politica de vânzări şi de marketing a companiiloraeriene, care au luat anul trecut mai multe măsuri de stimulare avânzărilor de bilete de avion.

Compania aeriană de stat Tarom, care operează de pe aeroportuldin Otopeni, a transportat anul trecut 2,2 milioane de pasageri, încreştere cu circa 25% faţă de situaţia din anul anterior. "Anultrecut s-a depăşit nivelul estimat al pasagerilor cu 200.000 depersoane. Evoluţia traficului Tarom într-un an foarte dificil dinpunct de vedere economic (2010-n.red) a fost pozitivă", potrivitoficialilor companiei aeriene de stat. Prin noile destinaţiiintroduse, dar şi prin ofertele promoţionale la biletele de avion,Tarom a atras mai mulţi pasageri, însă compania de stat nu a reuşitsă iasă de pe pierderi. Ceilalţi jucători de pe piaţa aeriană delinie regulată, Air France KLM, British Airways, Austrian Airlinesşi alţii nu au făcut publice informaţiile legate de numărul depasageri pe anul trecut.

Aproape 41% din numărul total de pasageri care s-au îmbarcatanul trecut în aeronavele ce au decolat de pe AeroportulInternaţional Henri Coandă, cu o cifră de afaceri de 72 mil. euroîn 2009, au avut ca destinaţii statele membre Schengen, potrivitoficialilor aeroportului.

Numărul de decolări şi aterizări ale aeronavelor care opereazăde pe aeroportul din Otopeni a crescut cu aproximativ 6%, până la76.966 mişcări efectuate pe cele două piste ale acestuiaeroport.

Pe aeroportul din Băneasa, cu o cifră de afaceri de 21,6 mil.euro în 2009, au fost înregistrate cu 10,7% mai multe aterizări şidecolări. Cele mai mari companii care operează de pe acest aeroportsunt Blue Air, controlată de omul de afaceri Nelu Iordache şicompania ungară Wizz Air, ce a raportat un trafic de 2,1 milioanepasgaeri pentru anul trecut, în creştere cu 24% faţă de anulanterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO