Companii

Traderul Energy Holding a descoperit profitul din hidrocentrale

20.12.2005, 20:39 62

Casa de comert cu energie electrica Energy Holding a obtinut profit din productia de energie electrica chiar din primul an de exploatare a celor cinci microhidrocentrale, preluate in urma cu un an.

"In 2005, datorita conditiilor hidro favorabile, aceste centrale au fost profitabile, situatie care ne permite sa investim in continuare in modernizarea lor" a declarat Enrique Ferrer, presedintele companiei.

Prin contractul de privatizare incheiat cu Hidroelectrica, compania si-a asumat un program de investitii de 800.000 de euro, esalonat pe cinci ani cu incepere din 2005, care prevede reabilitarea si modernizarea celor cinci microhidrocentrale. In 2005, investitiile derulate de companie au atins un nivel de 110.000 de euro in micro hidrocentrale. La sfarsitul anului 2004, in urma unei licitatii publice, Energy Holding a achizitionat cinci microhidrocentrale situate pe raul Topolog din judetul Arges.

Compania a obtinut in primele trei trimestre ale anului in curs o cifra de afaceri de 690 mil. lei (190 mil. euro), in crestere cu 44% comparativ cu perioada similara a anului trecut. Profitul net raportat a crescut cu 117%, atingand o valoare de 25,7 mil. lei (7,11 mil. euro). Principalii factori care au contribuit la obtinerea acestor rezultate au fost extinderea bazei de clienti si a cantitatii de energie furnizate.

"In cursul anului 2005, pozitia noastra pe segmentul furnizorilor privati de electricitate pe piata din Romania s-a consolidat, reusind sa extindem baza de clienti si, de asemenea, sa crestem cantitatea de energie electrica vanduta", a explicat Ferrer.

Pana la sfarsitul anului, reprezentantii companiei estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de 900 mil. lei (aproximativ 250 mil. euro). Alaturi de Energy Holding, pe segmentul caselor de comert cu energie activeaza mai multi jucatori precum Romelectro sau Energy Financing Team, firma britanica ce si-a anuntat recent intrarea pe piata de profil din Romania prin deschiderea unui birou.

Liberalizarea pietei de energie din Romania, care ar urma sa se finalizeze in 2007, a atras interesul tot mai multor jucatori internationali. Energy Holding anunta planuri de expansiune in Balcani, urmand sa intre de anul viitor pe piata din Grecia si Bulgaria prin intermediul a doua companii subsidiare de furnizare a energiei electrice.

"In 2005, Energy Holding a inceput procesul de extindere pe piata Europei de Sud-Est, prin demararea procedurilor de infiintare a unor companii subsidiare in Bulgaria si Grecia, tari in care, in viitorul apropiat, vom fi prezenti ca furnizori de electricitate pentru consumatorii industriali de talie mare si mijlocie", afirma Ferrer. Energy Holding este deja prezenta pe pietele externe, prin intermediul serviciilor de furnizare a energiei electrice in Albania si Serbia.

Compania intentioneaza sa-si sustina dezvoltarea prin achizitionarea de noi capacitati de productie, astfel incat activitatea de furnizare sa se bazeze in mare parte pe propria productie de electricitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO