Companii

Traderii de energie vor sa investeasca in hidrocentralele romanesti

20.10.2003, 00:00 21

Dupa tranzactiile cu energie electrica, casele de comert care activeaza pe piata romaneasca sunt interesate sa investeasca in cea mai ieftina sursa de producere de energie de pe piata romaneasca, hidrocentralele. Astfel, compania britanica Energy Financing Team, precum si firmele locale Energy Holding si Romelectro sunt interesate de proiectele lansate pe piata de Hidroelectrica pentru finalizarea unor hidrocentrale aflate in diverse faze de executie, afacere estimata cu totul la 1,3 a€“ 1,5 mld. $.
Energy Financing Team, unul dintre cei mai puternici traderi (casa de comert) de energie din Europa de Sud a€“ Est, vrea sa investeasca in hidrocentrale de putere mica pana la 10 milioane euro si sa devina astfel producator de energie pe piata romaneasca.
"Proiectele noastre pentru Romania vizeaza doua directii: una se refera la tranzactiile de vanzare a€“ cumparare de energie pentru clientii de aici, iar pe de alta parte, suntem interesati sa investim in hidrocentrale de putere mica intre 5 si 10 milioane euro. Pentru aceasta, am avut discutii cu Iulian Iancu, secretar de stat in ministerul economiei si comertului, sa vedem unde ar dori ei (n.r. a€“ reprezentantii autoritatilor romane) sa ne vada implicati, in ce proiect. Asteptam sugestii din partea acestora", a spus pentru Ziarul Financiar James Nye, director in cadrul Energy Financing Team. Acesta adauga ca este interesat de proiectele licitate de Hidroelectrica.
Deja, alte doua case de comert locale, Energy Holding si Romelectro (un grup energetic cu un portofoliu divers de activitati pe piata energiei) fac parte dintr-un consortiu format din cinci companii ce va dezvolta primul proiect de tip green field hidro din Romania dupa 1989 a€“ proiectul hidrocentralei de la Islaz, estimat pana la aproximativ 120 mil. $. Consortiul a depus singura oferta pentru acest proiect, insa Hidroelectrica este asteptata sa-l desemneze in mod oficial ca executant al proiectului.
Pe piata romaneasca, Hidroelectrica administreaza cea mai ieftina sursa de producere de energie a€“ apa, care i-a permis sa fie cel mai competitiv producator de energie din totalul de sapte mari generatori (Nuclearelectrica, Termoelectrica si cele patru filiale ale sale). Hidroelectrica a fost principalul exportator de energie din Romania (in valoare de 80 mil. $ in 2002 dintr-un total de 100 mil.$) si furnizeaza energie pentru majoritatea consumatorilor de pe piata libera de energie.
Energy Financing Team este o companie cu sediul la Londra, fiind detinuta de cetateni britanici, in timp ce biroul principal de operatiuni este stabilit la Belgrad. Compania, cu vanzari anuale de 200 mil. euro si o capitalizare de piata de 10 milioane euro, numara 50 de angajati.
Volumul tranzactiilor Energy Financing Team pe piata romaneasca a fost anul trecut de pana la 20 milioane euro, furnizarii sai pe piata rom=neasca fiind Hidroelectrica si Termoelectrica.
Pentru acest an, James Nye spera ca tranzactiile cu energie sa se ridice la acelasi nivel, cu toate ca seceta a lovit din plin principalul sau client a€“ Hidroelectrica si indirect pe Energy Financing Team.
Traderul britanic are o pozitie puternica pe pietele din Ungaria, Slovenia, Serbia, Albania, Macedonia sau Grecia, unde alimenteaza cu energie clienti industrali precum Lafarge sau Pechiney.
Energy Holding este unul dintre cei mai puternici traderi de energie de pe piata interna, avand printre clienti grupul petrolier privat Rompetrol. Impreuna cu acesta, Energy Holding a anuntat ca vrea sa dezvolte un proiect eolian de producere de energie la Agigea, estimat in acest moment la aproximativ 20 mil. euro.
Romelectro este acum un grup privat de firme cu un portofoliu divers in domeniul energiei, de la comert cu energie la furnizare de echipamente si servicii. Romelectro era inainte de 1989 singura firma de import/export de energie si echipamente, activand sub numele de Romenergo.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO