Companii

Traderi de cereale cu afaceri de 1,3 miliarde de euro şi-au schimbat directorul general

Traderi de cereale cu afaceri de 1,3 miliarde de euro...

Autor: Gabriel Razi

26.12.2014, 09:00 591

Traderii americani Cargill şi Bunge, elveţienii de la Ameropa şi integratorul local Agricover, patru companii cu afaceri cumulate în România de 1,3 miliarde de euro, au decis în acest an să îşi schimbe directorul general.

Americanii de la Cargill l-au promovat într-o poziţie regională pe Martin Schuldt iar fotoliul său a fost preluat de Vasile Varvaroi, primul român care conduce operaţiunile locale ale casei de comerţ cu sediul central în statul Minnesota.

Rivalii de la Bunge au avut o campanie agresivă de recurtări de personal de conducere care s-a finalizat în toamnă cu aducerea lui Stephen Karl în poziţia de director general, executiv american care a condus anterior o fermă în judeţul Neamţ.

Elveţienii de la Ameropa au preferat să aducă un director român în persoana lui Bogdan Popescu, anterior la Metro şi Shell, pentru a prelua frâiele companiei de 400 milioane de euro după un interimat de un an şi jumătate asigurat de Markus Wirth.

O plecare ce a luat prin surpindere piaţa a fost cea a lui Robert Arsene, care a părăsit “corabia” lui Jabar Kanani după opt ani în cadrul Agricover, perioadă în care compania a crescut de opt ori la peste 300 milioane de euro.

Fermierii au fost la mică distanţă de un an perfect de producţie în agricultură dar excesul de ploi le-a stricat parţial planurile. Hambarele şi silozurile s-au umplut totuşi în vară şi toamnă recoltele de porumb, grâu, floarea-soarelui şi rapiţă fiind recorduri istorice sau aproape de record. Conturile de încasări nu au fost însă la fel de pline pentru că producţia mondială a fost de asemenea mare iar preţurile s-au dus în jos cu mai mult de o treime.

Agricultorii români au în hambare şi silozuri cele mai mari recolte de cereale din ultimii zece ani şi o producţie record istoric pentru seminţele oleaginoase. Cele aproape 22 milioane de tone de cereale şi cele 3,3 milioane de tone de seminţe au făcut din România un jucător cheie în comerţul cu materii prime de la Marea Neagră şi au poziţionat economia locală pe locul al cincilea în UE la cereale şi pe locul trei la seminţele oleaginoase.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO