Companii

Tractoarele vândute în România care costă cât un Lamborghini: pe ce maşini dau fermierii peste 250.000 de euro

Tractoarele vândute în România care costă cât un...

Autor: Gabriel Razi

08.04.2013, 00:08 20332

Ca şi în cazul maşinilor de lux, pe piaţa tractoarelor diferenţa dintre vârfuri de gamă, precum Claas Xerion 5000, John Deere 9560R sau New Holland T9, şi restul plutonului este făcută de preţurile prohibitive pentru cea mai mare parte a bazei de clienţi sau de puterea mare dezvoltată de ade­vă­ratele „uzine“ care se află sub capotele unor astfel de utilaje.

Asemănările între bolizii de şosea şi tractoarele de mare putere se opresc însă aici având în vedere că fermierii sunt intere­saţi mai degra­bă de cât de rapid şi efi­cient pot lucra uti­lajele pă­mântul şi mai puţin de numă­rul de priviri pe care le atrag.

În România fermierii care îşi pot permite şi au în parcul de utilaje tractoare ce pot dezvolta peste 500 de cai-putere pot fi număraţi pe degete. Aceste tractoare îşi arată adevăratele calităţi numai atunci când se află în ferme de cel puţin 7-8.000 de hectare.

În agricultura românească ferme de mari dimensiuni, locuri de „joacă“ ideale, pentru astfel de utilaje au numai jucători precum Culiţă Tărâţă, Adrian Porumboiu, Mihai Anghel, Jihad El Khalil, Ştefan Poienaru sau Sorin Stănescu. Din spate vin însă alţi agricultori care îşi consolidează supra­feţele şi care ar putea în anii urmă­tori să intre în aceeaşi categorie, şi im­plicit pe listele scurte ale producătorilor pen­tru a-şi rezerva astfel de utilaje.

„Astfel de tractoare sunt ren­ta­bile doar pentru fermele de mari dimensiuni cu sole de cel puţin 100-200 sau 300 de hectare. Trebuie avut în vedere că unui astfel de utilaj îi ia cel puţin 40-50 de metri până îşi setează cores­punzător toate utilajele ataşate în spate. Doar în cazul unor astfel de ferme tractoarele de mare putere sunt eficiente“, explică Mihai Ivaşcu, director de marke­ting în cadrul Asociaţiei Produ­cătorilor şi Importatorilor de Maşini Agricole din România (APIMAR).

New Holland T9Calculele pe hârtie pentru o investiţie într-un astfel de tractor sunt simple având în vedere că la o fermă de 10.000 de hectare subvenţia anuală încasată se ridică la 1,3-1,4 milioane de euro. Direcţionarea timp de trei ani a 10% din aceste fonduri către investiţia într-un astfel de utilaj poate acoperi costul achiziţiei.

În România se vând în prezent aproximativ 2.000 de tractoare, iar parcul naţional se ridică la 165.000 de unităţi, mai bine de două treimi din tractoare fiind produse înainte de 1989.

Aproape în totalitate, utilajele vândute local sunt importate în condiţiile în care industria românească de profil este în genunchi.

Pe plan local tractoare mai sunt produse de IRUM Reghin şi de MAT Craiova. Se­mă­nă­tori sau pluguri cu disc mai sunt produse local de Mecanica Ceahlău şi de italienii de la Maschio Gaspardo. Cei mai mari importatori sunt IPSO (John Deere), NHR Agropartners (New Holland), Claas (Claas) sau Mewi (Fendt).

 John Deere 9560R

Tractorul 9560R produs de americanii de la John Deere oferă o putere de 560 de cai, fiind pregătit pentru a face faţă condiţiilor din fermele unde lucrările solului se fac şi în cele mai grele condiţii. Acest utilaj poate trage în urma sa o semănătoare de 27 de metri , un plug cu 13 brazde sau o grapă cu discuri de 15 metri. Stabilitatea şi tracţiunea sunt susţinute de cele opt roţi cu anvelope de mari dimensiuni. În habitaclu operatorul tractorului are acces instant la toate funcţiile utilajului printr-un monitor tactil de şapte inci integrat în consola de comandă. 9560R dispune şi de un sistem de monitorizare, diagnosticare şi optimizare a performanţelor în timp real.

New Holland T9

Tractorul New Holland T9 are o putere de 560 de cai, fiind un tractor articulat, lestat, cu roţi duble atât pe faţă, cât şi pe spate, cu ridicător hidraulic în trei puncte. T9 este dotat şi cu un sistem integrat cu autoghidare prin satelit. Tractorul T9 de 560 de cai face parte dintr-o serie de şase modele cu puteri cuprinse între 390 şi 669 CP, acestea fiind dotate cu motoare Tier 4A care folosesc o tehnologie ce asigură reducerea poluării.

T9 este prevăzut cu o transmisie full powershift, care lucrează asemănător cu o transmisie CVT fără trepte. Tractorul are şi o cabină cu suspensie, aer condiţionat, scaun pe pernă de aer şi monitor cu ecran tactil.

Claas Xerion 5000

Claas Xerion 5000 este un tractor multifuncţional de mari dimensiuni cu o putere de 524 de cai, acesta fiind pretabil pentru fermierii care au nevoie de o putere mare de tracţiune. 

Tractorul produs de germanii de la Claas are în dotare o transmisie furnizată de producătorul de cutii de viteze ZF, aceasta fiind de tip CVT (transmisie continuu variabilă, care se pretează atât la lucrările din câmp, care în acelaşi timp permite şi atingerea unei viteze maxime de 50 kilometri/oră.

Xerion 5000 poate fi echipat cu un sistem Telematics care face posibile documentarea şi verificarea continuă atât a poziţiei, cât şi a setărilor tractorului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO