LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF/CITR – CE ADUCE 2K22 PENTRU BUSINESS-URILE ÎN IMPAS? Avertizarea timpurie şi viitorul soluţiilor de restructurare. Preocupările oamenilor de business.
Companii

Topul veniturilor obţinute de cabinetele medicilor de familie: un cabinet poate ajunge la 9.000 euro/lunar. RECTIFICARE

RECTIFICARE

Tănăsescu precizează că în cheltuieli intră şi chiriile plătite.În medie un cabinet are o suprafaţă de 50 mp, iar până lajumă­ta­tea lunii mai, chiria plătită era de 1 euro/mp. ÎnBucureşti majoritatea medicilor de fa­milie funţionează în cabineteale Primăriei, iar în urmă cu o lună şi jumătate instituţia a decissă majoreze chiriile, până la 50-60 de euro. În aceste condiţii,cheltuielile cu chiria au săltat de 50 de ori în numai o lună şiju­mătate.

Într-un comunicat de presă de săp­tă­mâna trecută, MinisterulSănătăţii spune că a fost sesizat de către medicii de fa­milie cuprivire la faptul că autorităţile locale majo­rează anual şi chiartrimestrial chiriile. Cseke Attila, "roagă" primăriile printr-oadresă să diminueze chiriile pentru spaţiile în care aceştia îşidesfăşoară activitatea.

"După toate aceste cheltuieli medicul de familie rămâne în mediecu 800 - 2.000 de lei", a mai spus Tănăsescu, care precizează însăcă sumele variază. Pe lângă decontarea pe care o face CasaNaţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicii de familie maipot încasa venituri din eliberarea unor do­cu­mente, cum sunt spreexemplu adeverinţele şi certificatele, însă Rodica Tănăsescu spunecă aceşti bani sunt sub 5% din total.

Mii de pacienţi la acelaşi medic de familie

Legislaţia în vigoare prevede că fiecare medic de familie nupoate avea pe listele sale mai puţin de 1.000 de persoane înscrise(nivelul poate scădea în cazul anumitor zone rurale), nor­melerecomandând în medie 2.200 de pacienţi.

Potrivit datelor CNAS, cei mai mulţi medici de familie, adică33,69% din total, au între 1.500 şi 2.000 de asiguraţi, în acestcez venitul mediu lunar al unui cabinet fiind de 24.400 de lei(8.000 de euro).

Potrivit unor date mai vechi fur­nizate de CNAS şi citate deMediafax, cele mai mari venituri ale unui medic de familie întrimestrul patru din 2009 au fost înregistrate în Călăraşi, de131.790 de lei (31.000 de euro), în Neamţ 106.367 de lei (25.000 deeuro), în Vrancea 91.771 de lei (22.000), în Călăraşi 85.284 de lei(20.000 de euro), ul­timul în top 20 fiind un medic din Bacău cu65.890 de lei (16.000 de euro).

Discuţiile cu pri­vire la veniturile ca­bine­telor medi­cilor defa­milie au apă­rut în urma unui conflict dintre aceştia şiautorităţi.

Laînceputul lunii iunie aceştia au refuzat să semneze actele(con­trac­tul-ca­dru) prin care intrau în relaţie con­tractuală cuCNAS, în urma ne­mul­ţu­mirii legate de unele aspecte tehnice, darşi pentru că au solicitat mai mulţi bani.

În final, conflictul s-a tranşat, iar medicii au renunţat larevendicări.

3 minute pentru fiecare pacient

Dacă un medic de familie care are 3.000 de pacienţi înscrişi peliste acordă consultaţii 5 zile pe săptămână timp de 8 ore pe zi,ar rezulta că ar trebui să aloce fiecărui pacient aproximativ 3,2minute în fiecare lună. În realitate însă, nu toţi asiguraţii îşicontactează medicul de familie lunar, dar medicul este plătit înfiecare lună în funcţie de numărul total al pacienţilor înscrişi pelistele sale, indiferent dacă oferă sau nu consultaţii. Suplimentarel este plătit şi pentru serviciile prestate, suma totală încasatălunar fiind un mix între banii plătiţi de Casă per pacient şiserviciile efectiv prestate.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.