Companii

Topul celor mai mari angajatori din industria alimentară şi a băuturilor: 40 de companii angajează aproape 40.000 de oameni, 22% din totalul industriei de profil

ANALIZĂ

♦ Industria alimentară şi a băuturilor creşte lent, pentru că antreprenorii nu ştiu să-şi diversifice portofoliile, nu intră mai mult pe pieţe externe, nu fac produse cu valoare adăugată mai mare, iar piaţa este prea fragmentată.

Cei mai mari angajatorii din industria alimentară şi a băuturilor au între 150 şi 3.000 de salariaţi, în condiţiile în care potenţialul de creştere al afacerilor din aceste industrii este foarte mare.

Care sunt cauzele pentru care antreprenorii sunt „blocaţi“ în businessuri medii spre mari de ani de zile şi nu reuşesc să-şi dezvolte afacerile, în aşa fel încât să angajeze mai multă forţă de muncă?

„Volumul producţiei în România este unul din considerentele esenţiale. Deşi piaţa românească este una dintre cele mai mari din sud-estul Europei, totuşi este relativ limitată. Astfel, cele mai mari companii din industria ali­mentară nu depăşesc 150 de milioane de euro, chiar dacă multe din aceste com­panii au segmente de piaţă în do­me­niul lor care ajung la 20-30% – uneori chiar la mai mult, ceea ce este mult pentru o companie într-un seg­ment de piaţă. Aceasta cifră de afaceri induce limitări în ceea ce priveşte po­tenţialul de creştere: sunt foarte puţine ca­zurile în care o companie poate atinge sau menţine un segment de piaţă de 40-50% sau mai mult“, explică Bogdan Belciu, unul dintre cei mai cunos­cuţi consultanţi de pe piaţa ro­mâ­nească, cofondator al firmei de con­sultanţă Valorem Business Advisors.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.