Companii

Topul celor mai mari 20 de insolvenţe din 2016: energia şi pariurile sportive sunt domeniile vedetă

Iancu Guda, services director Coface România: Intrarea în insolvenţă a unei companii mari are un impact social şi financiar mult mai puternic şi este un semnal negativ pentru piaţă. Mai trebuie precizat şi că această pătură a companiilor mari nu este atât de densă în România, doar 5.000 de companii având afaceri de peste 5 milioane de euro.

Autor: Cristina Roşca

08.02.2017, 00:00 886
  • Cele mai mari 20 de companii care au intrat în insolvenţă anul trecut au avut afaceri de 6 mld. lei şi datorii totale de peste 10 mld. lei în 2015, ultimul an pentru care există date publice. 

  • Jumătate dintre acestea sunt active în două domenii – energie şi pariuri sportive. 

  • Doar cinci dintre cele mai mari 20 de companii intrate în insolvenţă în 2016 au acţionar străin, celelalte fiind controlate de antreprenori locali sau de statul român.

Anul trecut au intrat în insolvenţă în total 8.000 de companii, cu un nivel cu­mulat al businessului de 12,2 mld. lei în 2015 (ultimul an pentru care există date publice), arată datele de la Registrul Comerţului. Dintre acestea, cele mai importante 20 au un business cumulat de 6 mld. lei, adică jumătate din total. Datele arată astfel că în continuare există businessuri mari care intră în insolvenţă, afaceri care reprezintă un stâlp de bază al economiei locale. Totuşi, analiştii companiei de consultanţă Coface afirmă că se observă o contracţie a numărului de companii mari intrate în insolvenţă. Astfel, spun ei, multe dintre businessurile intrate în incapacitate de plată sunt afaceri de dimensiuni mici, ceea ce implică un impact financiar şi social mai mic.

„Intrarea în insolvenţă a unei companii mari are un impact social şi financiar mult mai puternic şi este un semnal negativ pentru piaţă. Mai trebuie precizat şi că această pătură a companiilor mari nu este atât de densă în România, doar 5.000 de companii având afaceri de peste 5 milioane de euro”, explică Iancu Guda, services director Coface România. Dintre acestea, 77 au intrat în insolvenţă în 2016, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO