Companii

Top 500 cei mai mari importatori din România în 2018: primii zece controlează 15% din importuri. Top zece cei mai mari importatori în 2018 oferă imaginea consumului din ultimul an: alimente, telefoane, maşini şi carburanţi

}n industria auto, cei mai mari exportatori sunt şi mari importatori.

Cei mai mari zece im­por­tatori din 2018 ge­nerează 15,3% din im­­porturile totale, res­pectiv 12,6 mld. euro, iar top 100 com­panii con­tri­buie cu aproa­pe 39% la importuri în 2018.

Automobile Dacia a fost în 2018 cel mai mare importator de bu­nuri din eco­no­mia locală, arată da­tele provizorii trans­mise de INS la solicitarea ZF. Dacia este şi cel mai mare exportator local. Po­diu­mul importato­ri­lor este completat de Rompe­trol Rafinare, la fel ca în 2017, şi de al doilea mare con­struc­tor local, Ford România.

Reţeaua de magazine cu profil de dis­count Lidl România este cel mai mare im­portator din comerţ, iar multe dintre multinaţionalele din industria bunurilor de larg consum, care au şi producţie pe piaţa locală, se numără şi printre cei mai mari 500 de importatori local.

România a importat bunuri de 82,8 mld. euro în 2018, faţă de 75,6 mld. euro în ur­mă cu un an, iar deficitul balanţei co­mer­ciale a atins în urma acestor rezul­tate un nivel record.

„Principalul motor al creşterii PIB a rămas în 2018, la fel ca în 2017, consumul, care s-a văzut mai ales în vânzările mai mari ale comercianţilor, dar şi în turism şi alte ser­vicii. Însă pe fondul cererii interne foarte ri­dicate faţă de ofertă, deficitul de cont cu­rent şi-a continuat deteriorarea, chiar dacă ex­porturile s-au majorat, consemnând un plus de circa 9% în fiecare din ultimii doi ani“, spune Dan Bădin, partener coordo­nator servicii fiscale şi juridice, Deloitte Ro­mâ­nia, într-un comentariu publicat în ca­ta­lo­gul Top 1.000 cele mai mari companii din România.

În 2018, numărul firmelor care au activităţi de import s-a apropiat de 100.000 de companii, în condiţiile în care firmele care trimit produse peste graniţe sunt doar 24.000.

Exclusiv pe www.zfcorporate.ro topul celor mai mari 500 de importatori în 2018

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.