Companii

Top 50 cele mai mari fabrici din industria alimentară şi a băuturilor. Patru din cele mai mari companii antreprenoriale din top 50 au fost vândute către multinaţionale în ultimii doi ani

Top 50 cele mai mari fabrici din industria alimentară...

Autor: Dana Ciriperu

27.08.2018, 00:07 4277

Cei mai mari 50 de producători din in­dus­tria alimentară şi a băuturilor au avut în 2017 o ci­fră de afaceri de 26,1 miliarde de lei, în creş­te­re cu 7% faţă de anul an­te­rior, ru­laj care re­pre­zin­tă pes­te 40% din tot sec­to­rul es­ti­mat la 60 mld. lei, ara­tă o ana­liză a ZF fă­cu­tă pe ba­za datelor de la Re­gis­trul Co­mer­ţu­lui.

Profitul net cu­mulat al ma­rilor fa­brici a de­pă­şit 1 mld. lei, în timp ce nu­mărul de sa­lariaţi se apropie de 40.000.

Producătorul de băuturi răco­ritoare Coca-Cola HBC România con­duce în continuare detaşat clasamentul ce­lor mai mari jucători din producţie, deşi vânzările au scăzut uşor la 2,2 mld. lei.

De altfel, în top zece sunt doar companii din producţia de băuturi, fabricarea uleiurilor, prelucrarea cărnii şi a zahărului.

Romaqua Group, producătorul de băuturi care deţine brandul Borsec, o afacere controlată de Octavian Creţu şi Nicolae Palfi a devenit în 2017 cel mai mare business antreprenorial din industria alimentară şi a băuturilor, poziţie pe care în trecut s-a aflat producătorul de ulei Prutul Galaţi (Marian Andreev). Sunt 16 companii antreprenoriale în top 50, multe dintre ele fiind ţinte de achiziţii pentru investitori străini, în condiţiile în care alte patru afaceri construite de antreprenori au trecut la multinaţionale în perioada 2016-2017.

Industria alimentară şi a băuturilor – doar companiile cu coduri CAEN 10 şi 11  - a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri estimată de ZF la aproape 60 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO