Companii

Top 20 cele mai mari companii antreprenoriale: afaceri în creştere cu 11%, marjă de profit net de peste 4%

Top 20 cele mai mari companii antreprenoriale: afaceri...

Autor: Dana Ciriperu

17.05.2019, 13:00 2108

Cea mai mare pondere în top (15 din cele 20 de entităţi) o au firme cu activităţi de comerţ.

În top 20 cele mai mari companii antreprenoriale, profitul net total ajunge la 1,5 mld. lei în 2017, în creştere cu 50% faţă de 2016. Doar trei companii au raportat pierderi în 2017: Blue- Air, Tinmar Energy şi Ţiriac Auto, arată datele de la mfinante.ro.

Marja de profit net a companiilor antreprenoriale din top 20 este de 4,3%.

Pentru prima dată în ultimul deceniu economia locală a avut 12 companii antreprenoriale cu vânzări de peste un miliard de lei în 2017, iar alte patru afaceri dezvoltate de antreprenori ar putea intra în acest club după anunţarea rezultatelor din 2018. Tot pentru prima dată, primele cinci companii antreprenoriale raportează afaceri de cel puţin două miliarde de lei.

Dedeman Bacău este liderul companiilor antreprenoriale pentru al cincilea an consecutiv după ce în 2017 businessul din bricolaj al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl a avansat cu 20%, la peste 6,3 mld. lei.

Datele depuse de companie arată că firma fraţilor Pavăl este şi una dintre cele mai profitabile companii locale, cu un profit brut de peste 1 mld. lei şi unul net de aproape 900 mil. lei în 2017.

Alături de Dedeman podiumul din 2016 a rămas neschimbat şi în 2017, şi RCS&RDS (Zoltan Teszari) şi Altex (Dan Ostahie) raportând afaceri în creştere. Altex însă, care a punctat un avans de 20%, s-a apropiat puternic de compania telecom a lui Zoltan Teszari, ambele având vânzări în jurul a 3,3 miliarde de lei. RCS&RDS este cel mai mare angajator cu capital privat local.

Anca Vlad, cu Fildas Trading, a treia cea mai mare companie de distribuţie de medicamente din România, şi Alin Niculae, un antreprenor discret care deţine Oscar Downstream, dar şi afaceri în imobiliare, completează şirul antreprenorilor care au ajuns la vânzări anuale de cel puţin 2 miliarde de lei.

Anca Vlad însă deţine şi reţeaua de farmacii Catena, care prin intermediul mai multor firme din top 1.000 are afaceri cumulate de 2,8 mld. lei în 2017 şi peste 4.500 de salariaţi.

De altfel, topul celor mai mari companii antreprenoriale îi are în prim plan pe antreprenorii care şi-au consolidat businessul principal pe o singură entitate fiscală, raportând astfel rezultate ce pot fi analizate la Registrul Comerţului. Pe de altă parte însă, câţiva dintre cei mai puternici şi recunoscuţi antreprenori români şi-au dezvoltat afacerile pe grupuri de firme, astfel că amprenta lor vizibilă în economie nu se regăseşte la vârf în ierarhii bazate pe cifrele de afaceri.

Ion Ţiriac are o singură companie în top 20 cele mai mari afaceri antreprenoriale, însă el este recunoscut ca cel mai bogat antreprenor român. Radu Timiş este prezent în top 20 cu o singură firmă, cea din comerţ, deşi businessul de bază al grupului dezvoltat de Cristina şi Radu Timiş este producţia. Dan Şucu, cel care a creat cel mai puternic brand antreprenorial din industria mobilei, nu este prezent în acest top, pentru că fiecare magazin al reţelei Mobexpert, la fel ca şi fabricile, sunt operate de companii diferite.

Pe acelaşi model, businessul din piaşa farma dezvolat  de Anca Vlad, a depăşit graniţele primului miliard de euro, însă doar compania din distribuţie Fildas Trading îşi face loc în topul afacerilor antreprenoriale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO