LIVE: ZF IT GENERATION. Start-up Update: Cum a fost primită pe piaţă aplicaţia care le oferă angajaţilor posibilitatea de a primi instant o parte din salariu în avans prin doar câteva click-uri pe telefonul mobil? Detalii de la Alina Ştefan, CEO Salarium
Companii

Top 100 cele mai valoroase companii din România. Trei afaceri antreprenoriale sunt pentru prima dată în top zece

OMV Petrom revine pe primul loc în top 100 cele mai valo­roa­se companii din România, cu o va­loare de 4,7 mld. euro, în creş­te­re cu 35% faţă de ediţia ante­rioa­ră, iar podiumul din 2018 este com­pletat de Hidroelectrica (3,8 mld. euro), cel mai mare producător local de energie, şi Romgaz (2,8 mld. euro), cel mai mare pro­ducător de gaze, ambele afaceri controlate de stat.

Anuarul Top 100 cele mai valoroase com­pa­nii din Româ­nia este realizat de la prima ediţie, din 2006, în cola­bo­rare cu casa de investiţii BT Ca­pital Partners. De doi ani, eva­luarea băncilor este reali­za­tă de firma de evaluare Veridio.

Pentru prima dată de la realiza­rea catalo­gului, în top zece se află trei companii antre­pre­noriale. Dacă în urmă cu doi ani Banca Transilvania era singurul business antre­pre­norial prezent în top zece, în 2017 retailerul de bricolaj Dedeman a spart bariera şi s-a alăturat băncii din Cluj, iar în acest an UiPath devine cel mai valoros business cu capital privat ro­mânesc şi intră pe locul 4, cu un business evaluat la 2,5 mld. euro.

Patru companii, două de stat şi două cu acţionariat privat străin şi o bancă au fost prezente în top zece la fiecare din cele 13 ediţii ale catalogului: OMV Petrom, Hidroelectrica, Romgaz şi Orange, respectiv BRD.

Cele mai valoroase 100 de companii şi bănci din România au fost evaluate în 2018 la 367,6 mld. lei (78,8 mld. euro), în creştere cu 9% în euro faţă de 2017.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.