Companii

Tiriac si-a adus un bancher de pe Wall Street ca sa-i eficientizeze afacerile

14.01.2009, 19:03 24

Omul de afaceri Ion Tiriac, care controleaza prin intermediul holdingului care-i poarta numele un business de peste doua miliarde de euro anual, a adus la conducerea grupului un manager de pe Wall Street, Petru Vaduva, 48 de ani, care o urmeaza in pozitia de CEO pe Anca Ioan.
Contractul Ancai Ioan, care a fost incheiat pe o perioada de trei ani, a incetat la sfarsitul anului trecut. Ea este unul dintre cei mai respectati executivi din mediul de business, pe parcursul mandatului sau afacerea controlata de Tiriac dezvoltandu-se puternic pe doua piete cheie: imobiliare si auto. De altfel, omul de afaceri a mizat puternic in ultimii ani pe imobiliare, o piata care trece in prezent printr-o corectie severa cauzata in principal de blocarea finantarii. Pe segmentul imobiliar, cel mai mare proiect anuntat de Tiriac este cel de la Otopeni, care va necesita investitii de 1 mld. euro.
Si cel de-al doilea domeniu pe care a pariat Tiriac, industria auto, unde a rulat anul trecut 1,4 mld. euro, potrivit ultimelor estimari, traverseaza cea mai proasta perioada din ultimul deceniu.
"Intr-un context economic dificil, am considerat ca profilul profesional si experienta domnului Vaduva se potrivesc cel mai bine cu profilul si directiile de dezvoltare ale afacerilor grupului nostru", a spus, Ion Alexandru Tiriac, fiul lui Ion Tiriac si reprezentantul sau in cadrul grupului.
Vaduva este absolvent de MBA la Yale Business School, iar experienta sa profesionala include pozitii in cadrul unor companii precum casa ruseasca de brokeraj UralSib, banca de investitii Renaissance Capital, acumuland experienta in domeniul investitiilor financiare si in cadrul bancilor de investitii JP Morgan sau Bear Stearns.
Dupa Londra, Moscova si New York, Vaduva s-a intors in tara in 2007 ca chief investment officer la fondul de investitii Intreprid GEM.
Grupul Tiriac ar putea raporta pentru 2008 o cifra de afaceri de 2,2 mld. euro, cu 37,5% mai mult comparativ cu nivelul de 1,6 mld. euro din 2007, potrivit unor estimari anterioare. Dincolo de afacerile grupate in jurul Tiriac Holdings, una dintre primele zece corporatii locale, omul de afaceri detine participatii importante la institutiile financiare Allianz-Tiriac si UniCredit Tiriac, precum si la grupul german Metro, cel mai mare jucator din comert. Potrivit unei analize ZF, valoarea portofoliului la cele trei companii s-a redus anul trecut cu peste 330 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO