Companii

Tinerii s-au săturat de joburi în call-centere

Tinerii s-au săturat de joburi în call-centere

Autor: Adelina Mihai

02.04.2012, 00:00 5234

Peste 15.000 de studenţi, absolvenţi de facultate, angajaţi cu experienţă sau şomeri au vizitat la finele săptămânii trecute standurile celor 90 de companii participante la un târg de cariere organizat în Bucureşti.

"Lucrez de şase luni într-un call-center, dar vreau să-mi schimb jobul, pentru că nu e de mine. Mi-ar plăcea să lucrez în domeniul proiectării, în inginerie sau în logistică, însă angajatorii nu caută decât candidaţi cu experienţă. Numai în IT aproape nimeni nu cere experienţă", spune Alina, 24 de ani, masterandă în anul I în domeniul ingineriei economice şi management industrial la Universitatea Politehnică. Ea a fost prezentă sâmbătă la târgul de cariere "Angajatori de Top", organizat de firma cu activităţi în domeniul resurselor umane Catalyst Solutions, la Sala Palatului.

Microsoft, Ixia, Intel, BitDefender, Ixia, Oracle, Ericsson, Huawei, Accenture, Genpact, Wipro, Competence Call Center, Renault, Coca-Cola, Mega Image sau Sandoz sunt doar câteva din companiile care au scos peste 3.000 de joburi şi programe de internship la concurs în această primăvară. Cele mai multe joburi sunt oferite în domenii precum contabilitate, suport tehnic, IT, dezvoltare şi mentenanţă software, HR, logistică, vânzări şi relaţii cu clienţii.

Se caută în continuare sute de oameni pentru call-centere

"În prezent, lucrez în cadrul Ministerului Comunicaţiilor, unde am un contract de colaborare, care însă va înceta în curând. Mi-ar plăcea să lucrez tot în acest domeniu, dar nu pe un salariu mai mic de 1.500 de lei", a spus Oana, 25 de ani, absolventă de Politehnică.

Şi Irina, 27 de ani, masterandă în marketing, ar vrea să lucreze la o companie din domeniul construcţiilor, pentru că este absolventă a facultăţii de Construcţii, însă nu a găsit nicio ofertă de job care să se potrivească cu aşteptările sale.

"Momentan lucrez într-o firmă de IT, în departamentul comercial, însă nu îmi place prea mult ceea ce fac. Mi-ar plăcea să lucrez într-o firmă de construcţii, dar nu am găsit nimic", a spus ea.

Printre companiile care au anunţat că vor să facă angajări anul acesta se numără Computer Generated Solutions, care face peste 600 de angajări în call-centere, Wipro Technologies, care recrutează 100 de tineri vorbitori de limbi străine sau BitDefender, care vrea să-şi mărească echipa cu încă 40 de persoane în 2012.

"Am întâlnit un număr foarte mare de candidaţi specializaţi în contabilitate, finanţe, marketing şi vânzări. Foarte multe persoane cu experienţă extracurriculară pe care îi vom contacta pentru programele de internship şi trainee pe care le avem deschise în această perioadă. Le recomadăm tinerilor ca pe viitor să fie mult mai hotărâţi cu privire la cariera pe care şi-o doresc să o urmeze", a spus Tiberiu Borza, Recruitment Specialist în cadrul L'Oreal România.

Mai puţini angajaţi

Cei patru ani de criză au şters peste 540.000 de joburi din economie, chiar dacă anul trecut piaţa muncii a dat semnale de revenire, iar numărul de salariaţi a crescut cu aproape 100.000. Numărul de salariaţi din economie a ajuns la 4,19 milioane de persoane la finalul lunii noiembrie a anului trecut, faţă de 4,73 milioane de angajaţi la finele lui 2008, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Cererea de locuri de muncă s-a accentuat, având în vedere că anga­jatorii au la dispoziţie un număr mai mare de candidaţi cu experienţă.

"Dacă în trecut pro­centul studenţilor şi proaspăt absolvenţilor era mare, anul acesta am întâlnit foarte multe per­soane cu experienţă, iar dintre aceştia mulţi îşi doreau ocuparea unui loc de muncă, şi nu doar prospectarea pieţei", a spus Codruţa Lapadat, Coordonator Recrutare şi Selecţie în cadrul firmei Tenaris Silcotub, care produce ţevi pentru industria de petrol şi gaze şi care oferă servicii pentru industria energetică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO