Companii

Timis reuseste sa tina CrisTim pe plus: vanzari in crestere cu 8% in T1

Timis reuseste sa tina CrisTim pe plus: vanzari in crestere cu 8% in T1
06.04.2010, 23:19 333

Anul trecut, divizia de mezeluri a CrisTim a raportat un rulajde 86 mil. euro, in crestere cu 7% in lei, dar in scadere cu 6% ineuro, potrivit calculelor ZF.

"Revenirea pietei inca nu se simte in piata de mezeluri, dar numai luam in calcul pentru anul acesta noi reduceri de costuri sidisponibilizari. Din contra, de luna viitoare vom angaja 50 depersoane in departamentul de productie", a declarat Radu Timis,presedintele si actionarul producatorului de mezeluri CrisTim,mentionand insa ca va face angajari doar pe perioadadeterminata.

Inaceeasi perioada a anului trecut, antreprenorul disponibilizase 5%din angajati, circa 100 de persoane, si se pregatea pentru un nouval de concedieri.

Omul de afaceri nu a vrut sa dezvaluie evolutia profituluicompaniei in primele trei luni ale acestui an, dar a mentionat carezultatele sunt mai bune ca anul trecut, cand divizia de mezeluriinregistra pierderi de circa un milion de euro.

Piata a scazut cu 7% in primul trimestru

Omul de afaceri estimeaza ca piata de mezeluri va continua sascada anul acesta in medie cu 10%, dupa ce vanzarile s-au redus lanivel de piata cu 7% in primul trimestru al acestui an fata derezultatele realizate in primele trei luni ale anului 2009,potrivit datelor companiei de cercetare a pietei MEMRB, citate deTimis.

Proprietarul CrisTim sustine ca principala problema cu care seconfrunta in prezent este concurenta, desi cota de piata a CrisTima crescut in ultimul an. Producatorul detine in prezent o cota depiata de 16% in valoare si 14,8% in volum conform datelor MEMRB,citate de Timis. "Ne batem pe o felie tot mai mica", spune el.

CrisTim a finalizat anul trecut cu afaceri consolidate de 104mil. euro la nivel de grup, potrivit informatiilor companiei.

Grupul CrisTim infiintat in 1994 este format din cinci linii debusiness, respectiv mezeluri, ready meal (Recunostinta si CrisTim 2Prod Com), retea de magazine CrisTim (CrisTim Impex), ferma(Eco-Ferm) si constructii (Sensconstruct). Principalul competitoral CrisTim este in prezent compania formata prin joint-venture deproducatorii locali Caroli Foods si Tabco-Campofrio, Caroli FoodsGroup, dar producatorul din Capitala isi disputa piata mezelurilorsi cu companiile Aldis Calarasi, Elit Cugir si Angst.

Fabrici in insolventa

Piata mezelurilor, estimata intre 800 de milioane de euro si unmiliard de euro, este unul dintre cele mai afectate segmente aleindustriei alimentare locale de vartejul insolventelor. Primacompanie importanta din industrie care a cerut deschidereaprocedurii de insolventa a fost producatorul de mezeluri din carnede vanat Stenyon din judetul Giurgiu, in luna iunie a anuluitrecut.

Ulterior, in decembrie 2009, producatorul Medeus din Capitala -cu afaceri de 20 de milioane de euro in 2008 - a cerut de asemeneaintrarea in insolventa pentru reorganizare judiciara. Ultimaintrare in insolventa inregistrata anul trecut in aceasta industriea fost Crimbo Prod Carn, afacerea din mezeluri fondata de CristiBorcea, unul dintre actionarii echipei de fotbal Dinamo Bucuresti.

In prezent, si Principal Company, producatorul mezelurilorSalonta si Matache Macelaru, este la un pas de a intra ininsolventa dupa ce Tribunalul Buzau a decis recent deschidereaprocedurii de insolventa ca urmare a neplatii datoriilor acumulatecatre cinci creditori.

Reprezentantii Principal Company au anuntat insa caintentioneaza sa faca recurs la aceasta decizie a Tribunalului,desi au declarat ca iau in calcul si reorganizarea judiciara acompaniei.

In plus, producatorii de mezeluri sustin ca desi in retailulmodern se simte o scadere a vanzarilor de carne si preparate dincarne, consumul a ramas constant in primele trei luni ale acestuian deoarece a crescut piata neagra, fenomen care va afecta incontinuare afacerile jucatorilor din productia de mezeluri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO