Companii

Testarea simtului olfactiv evidentiaza riscurile de schizofrenie

13.11.2003, 00:00 50

Banale teste ale simtului olfactiv ar putea ajuta medicii sa identifice persoanele cu risc crescut de aparitie a schizofreniei, potrivit unui studiu citat de BBC.



Desi se stia ca persoanele schizofrenice sau cu probleme psihice sunt incapabile sa identifice corect mirosurile, pana acum cercetatorii nu si-au dat seama daca acest fenomen apare inainte sau dupa instalarea simptomelor.



Studiul citat, publicat in American Journal of Psychiatry, sugereaza ca lipsa acestei abilitati este observabila inainte de aparitia simptomelor, subiectii apreciind, spre exemplu, ca mirosul de pizza provenea de la o portocala, sau aroma de guma de mestecat era fum.



Dr Warrick Brewer si colegii sai de la University of Melbourne au examinat un grup de oameni considerati cu risc mare de a dezvolta psihoze, la majoritatea celor care au fost incapabili sa identifice mirosurile instalandu-se ulterior schizofrenia.



Dificultatea in identificarea mirosurilor apare inaintea oricarui simptom clinic semnificativ al instalarii unei psihoze.



Cercetatorii considera ca descoperirea lor ar putea fi utila in crearea de noi teste pentru depistarea schizofreniei.



"Un instrument pentru diagnosticarea cu acuratete si precizie a schizofreniei ar permite administrarea unui tratament in faze incipiente sau ar putea duce chiar la prevenirea si minimizarea problemelor semnificative pentru cei direct sau indirect afectati de aceasta boala", a subliniat Dr Brewer.



In plus, echipa de specialisti este de parere ca schimbarile la nivel cerebral, in chiar prima perioada a aparitiei schizofreniei sunt de natura sa impiedice viitorii bolnavi sa identifice corect mirosurile.



"Este singurul simt perceput direct in regiunea cerebrala afectata de schizofrenie", a atras atentia dr. Brewer. "Orice vulnerabilitate a acestor circuite neurologice poate afecta modul de clasificare a mirosului perceput", a adaugat el.(A.B.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO