Companii

Termoenergetica a modernizat într-un an 0,9% din totalul conductelor. La ritmul actual, procesul ar dura 34 de ani

Termoenergetica a modernizat într-un an 0,9% din totalul...

Autor: Roxana Petrescu

09.08.2021, 11:00 314

♦ Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) spune că în iarna acestui an lucrurile ar trebui să stea mai bine în ceea ce priveşte încălzirea şi asigurarea apei calde pentru capitala României faţă de 2020. În ciuda asigurărilor, anul acesta Termoenergetica a modernizat 30 de kilometri de reţea termică primară şi secundară, în contextul în care firma gestionează 4.000 de kilometri de conducte, din care 3.235 de kilometri au o vechime mai mare de 10 ani.

Până la finalul anului, alţi 66 de kilometri de conductă ar trebui modernizaţi. Cu acest ritm, de nici măcar 100 de kilometri de conductă modernizaţi pe an, reabilitarea întregului sistem de încălzire al Bucureştiului ar dura 34 de ani, într-un calcul pur teoretic.

„În sezonul de încălzire 2020 – 2021, CMTEB a înregistrat un număr total de 17.181 de sesizări primite de la clienţi (atât scrise, cât şi telefonice) având ca obiect lipsa apei calde şi a căldurii. Dintre acestea, 5.687 de reclamaţii au fost cauzate de lipsa apei calde, iar 11.494 de lipsa agentului termic“, spun reprezentanţii Termoenergetica, entitate constituită în timpul mandatului Gabrielei Firea în funcţia de primar al Bucureştiului şi men­ţinută şi de noul primar Nicuşor Dan.

Termoenergetica furnizează în prezent apă caldă şi căldură pentru aproximativ 600.000 de apartamente şi circa 9.700 de in­sti­tuţii publice din Bucureşti. Sistemul de trans­port şi distribuţie este compus din aproxi­ma­tiv 1.000 km de reţele termice primare şi alţi aproximativ 3.000 km de reţele termice se­cun­dare. „În toată perioada sezonului de în­căl­zire (lunile octombrie 2020 – aprilie 2021) au fost înregistrate 842 de avarii în reţeaua pri­ma­ră şi alte 1.111 avarii în reţeaua secundară.“

Promisiuni pentru această iarnă

Pentru sezonul rece care se apropie, Termoenergetica spune că lucrurile vor sta mai bine în Bucureşti, capitala europeană în care locuitorii sunt încă forţaţi să-şi facă duşuri la lighean cu apă încălzită.

„CMTEB estimează că nu va exista un nu­măr mai mare de clienţi afectaţi de lipsa apei cal­de şi a încălzirii faţă de sezonul trecut, însă aces­te estimări sunt în directă con­cordanţă cu gra­dul ridicat de de­gra­dare al sistemului de termo­fi­care, conductele având o ve­chime de peste 25 de ani, iar acest lu­cru este principala cauză a deficien­ţelor în funcţionarea sistemului.“

Compania spune că desfăşoară lu­crări de reparaţii şi modernizare a reţe­le­lor termice pe toată durata lunilor de va­ră pentru îmbunătăţirea furnizării agen­tului termic în sezonul următor de în­căl­zire.

„Lucrările de re­pa­raţii şi mo­der­ni­zări sunt efectuate cu pre­cădere în zo­nele în care au existat cele mai mari pro­bleme legate de furni­zarea agen­tu­lui termic. Concret, pentru îm­bu­nătă­ţi­rea furnizării agentului termic, în 2021, până în prezent, au fost moder­nizaţi aproxi­ma­tiv 30 de kilometri de reţea pri­mară şi secundară.“

Cifra este nesemnificativă raporta­tă la cei 4.000 de kilometri de conducte pe care fir­ma îi are în administrare, din care 3.235 de ki­lo­metri au o durată de utilizare mai mare de 10 ani.

În 34 de ani totul va fi gata

Astfel, din cei aproximativ 1.000 km reţele termice primare, o proporţie de 11,1% are o vechime mai mică de zece ani, 9,7% are o vechime cuprinsă între 10 şi 20 de ani, 8,8% are o vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani, restul de 70,3% are o vechime de peste 25 de ani.

Mai departe, din cei aproximativ 3.000 km reţele termice secundare, o proporţie de 21,8% are o vechime mai mică de zece ani, 16,7% are o vechime cuprinsă între 10 şi 20 de ani, 13,5% are o vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani, restul de 47,9% are o vechime de peste 25 de ani.

„Sunt considerate modernizate porţiunile de reţea (primară şi secundară) cu o vechime mai mică de zece ani. Până la sfârşitul acestui an, compania va executa lucrări de modernizare pentru aproximativ şase kilometri de reţea primară şi alţi 60 kilometri de reţea secundară.“

Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), Termoenergetica are deschise 10 şantiere pentru lucrări la reţeaua de termoficare.

„De asemenea, Primăria Capitalei este în procedură de licitaţie publică pentru reabilitarea a aproximativ 40 de km de reţea din sistemul de termoficare al Municipiului Bucureşti. Lucrarea este împărţită în 3 loturi şi 4 obiective, cu o durată de execuţie de 12 luni şi o valoare totală a investiţiei de peste 150 milioane lei.“

 

Termoenergetica furnizează în prezent apă caldă şi căldură pentru aproximativ 600.000 de apartamente şi circa 9.700 de instituţii publice din Bucureşti. Sistemul de transport şi distribuţie este compus din aproximativ 1.000 km de reţele termice primare şi alţi aproximativ 3.000 km de reţele termice secundare.

 

Bucureştiul, oraşul în care locuitorii sunt încă forţaţi iarna să-şi facă duşuri la lighean cu apă încălzită, are cea mai mică suprafaţă verde pe cap de locuitor şi al doilea cel mai poluat aer dintre toate capitalele europene.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO