Companii

Terapia hormonala primeste un sprijin nesperat din partea FDA

25.09.2003, 00:00 19



In efortul de a furniza sfaturi clare in privinta terapiei hormonale pentru femeile ajunse la menopauza, Food and Drug Administration (FDA) a lansat o campanie de educare la nivel national, care sprijina folosirea pe scara larga, dar cu atentie, a medicamentelor controversate, transmite Washington Post.



Campania, mandatata de Congres in 2002, evidentiaza riscurile crescute pentru femei, printre care cancerul de san, blocajele sangvine si bolile de inima.



Dar initiativa incearca sa aduca in prim-plan si contextul aparitiei acestor riscuri, dupa ce anul 2002 a cunoscut o publicitate intensa asupra aspectelor negative ale terapiei hormonale. Ghidul FDA subliniaza ca, deoarece exista prea putine alternative probate pentru eliminarea puseurilor si altor simptome asociate menopauzei, tratamentul hormonal de inlocuire „are un rol important in sanatatea femeilor".



Comisarul FDA Mark B. McClellan a inceput aceasta campanie spunand ca femeile au nevoie sa fie mai bine informate despre natura tratamentului hormonal, care a generat o stare de confuzie generalizata in ultimul an. „Dorim un mesaj rezonabil, nu alarmist despre terapia hormonala", a afirmat el.



Susan F. Wood, director in cadrul Biroului pentru Sanatatea Femeilor din FDA, apreciaza ca „tratamentul hormonal poate fi considerat de unii periculos", insa mesajul FDA este ca aceasta terapie nu este neaparat asa. „Ca orice medicament, are riscurile si beneficiile sale", sustine ea.



Aceste recomandari au fost facute dupa mai multe luni de intruniri intre responsabilii FDA, ai Institutelor Nationale de Sanatate si ai unui numar de 29 de organizatii ale fmeilor sau medicale. De asemenea, campania urmareste recomandarile facute in prospectele tratamentului hormonal, si anume utilizarea celei mai mici doze posibile, pentru cea mai scurta perioada de timp si insista asupra necesitatii ca fiecare pacient sa discute cu medicul specialist despre factorii de risc implicati.



Anumiti membri ai grupului au declarat ca dezbaterile au fost deseori incinse. Diana M. Zuckerman, presedintele National Center for Policy Research for Women and Families, sustine ca a existat o presiune directa si indirecta exercitata asupra FDA si grupului de consultanta din partea celui mai mare producator de medicamente hormonale, Wyeth Pharmaceuticals.



„Au fost adevarate lupte in legatura cu cuvintele, unele grupuri afirmand ca riscurile sunt foarte reduse si femeile trebuie sa stie acest lucru cu claritate", isi aminteste Zuckerman. „Dar altii spuneau ca riscurilor trebuie sa li se acorde la fel de multa atentie, iar documentul rezultat este un fel de compromis dureros", apreciaza ea.



Un studiu important asupra combinatiei de hormoni estrogen-progestin, realizat de Women's Health Initiative s-a incheiat brusc in vara anului 2002, cand cercetatorii au constatat cresteri ale nivelului bolilor cardiace, cancerului de san si blocajelor sangvine.



Numerosi medici au recomandat deseori aceasta terapie, pe baza a ceea ce parea a fi o gama extinsa de beneficii pentru sanatate. Conform purtatorului de cuvant al companiei Wyeth, Natalie DeVane, 15 milioane de femei din Statele Unite au urmat o forma de tratament hormonal inainte de realizarea acestui studiu.



Firma de produse farmaceutice Wyeth a salutat, intr-un comunicat, campania FDA. Wyeth „crede ca informatia despre menopauza si folosirea adecvata a terapiei hormonale ajuta femeile sa ia decizii in cunostinta de cauza, consultandu-se cu medicul despre sanatatea lor".



Unul dintre grupurile care pledeaza pentru o utilizare mai ampla a terapiei hormonale este Society for Women's Health Research. Presedintele Phyllis E. Greenberger sustine ca femeile trebuie sa stie ca, desi terapia hormonala poate avea consecinte periculoase, numarul celor care risca sa fie afectate de aceste efecte secundare este foarte redus, aproximativ o zecime dintr-un procent.



„Consider ca trebuia sa explicam mai pe larg riscurile pentru fiecare femeie, mai degraba decat sa facem o lista a potentialelor beneficii si riscuri. Fara sa inteleaga amploarea riscului ar fi trebuit sa fie de pe alta planeta sa-si asume asa ceva", adauga ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO