Companii

Tendinţe 2012 – Farma & Sănătate: Anul marilor schimbări

Tendinţe 2012 – Farma & Sănătate: Anul marilor schimbări

Autor: Ioana David

03.01.2012, 14:11 591

În premieră,o parte dintre spitale ar putea să fie privatizate, vor apărea casele de asigurări private, în timp ce medicii din unele spitale vor putea să-şi negocieze salariile.Acestea sunt câteva dintre propunerile care au încins pe final de an sistemul sanitar românesc, în care circulă fonduri de peste 5 mld. euro (cât reprezintă bugetul cumulat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate - CNAS şi al Ministerului Sănătăţii - MS). Noua lege nu lasă niciun domeniu neatins de schimbări. Banii colectaţi din contribuţiile obligatorii vor fi distribuiţi către casele private de asigurări, care vor încheia contracte pe de o parte cu pacienţii, iar pe de altă parte, cu medicii şi spitalele.

În noul sistem,fără asigurări voluntare, pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar. De exemplu, cei care nu doresc să aştepte pentru efectuarea unei operaţii (care nu este urgenţă). De asemenea, şi vizitele la medicul de familie sau la spital vor fi taxate cu un procent din valoarea serviciilor, taxă ce poartă numele de coplată.

Deocamdată nu se cunoaşte nivelul acesteia.

Dacă în sistemul de stat se anunţă transformări substanţiale,privaţii vor continua să-şi mărească reţeleleprin investiţii atât în spitale, cât şi în clinici, aşa cum au făcut şi în anii trecuţi. Întrebarea care se ridică este dacă vor reuşi să atingă recordul din 2011, când opt spitale au totalizat investiţii de 131 mil. euro. Printre operatorii care şi-au anunţat intenţia de a începe lucrările sau de a finaliza spitale în 2012 se numără MedLife, Medicover, Polisano, Romgermed, dar şi alţii.

Piaţa de medicamente,care reprezintă peste 2,2 miliarde de euro, ar putea creşte în 2012 cu circa 10%, potrivit estimărilor ZF. În 2011 aprecierea a fost de circa 6%, ceea ce marchează o încetinire faţă de anii precedenţi, când industria era obişnuită cu creşteri de 10-20%.

Anul 2012 aduce un mare semn de întrebare în legătură cunivelul taxei pe vânzările producătorilor(taxa clawback).

Aceasta este o taxă foarte controversată, care se aplică vânzărilor producătorilor farma şi care a trecut prin mai multe variante, toate fiind contestate de jucătorii din industrie. Şi ultima formă urmează să fie modificată. Până acum sumele bugetate nu au fost strânse deoarece legislaţia nu este clară. Potrivit ultimelor informaţii disponibile, din clawback s-au strâns numai 30 mil. lei (7 mil. euro), deşi obiectivul era de 600 mil. lei (142 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO