Companii

Tenaris: Urmarim integrarea productiei pentru a elimina importurile din Rusia

01.03.2005, 00:00 23

Divizia romaneasca a grupului industrial italian Tenaris, liderul pietei mondiale de tevi, a inregistrat o crestere cu 20% a productiei, cifra de afaceri a companiei avansand in acelasi ritm.


Tenaris Romania a avut o productie de aproximativ 170.000 de tone de tevi, in 2004, cifra de afaceri a Silcotub ridicandu-se la aproximativ 116 milioane de euro anul trecut. Pe langa Silcotub, Tenaris detine si producatorul de tevi Tubinox Bucuresti, preluat in 2003.


"Cresterea rezultatelor companiei din 2004 s-a datorat in mare masura contextului economic mondial. Cererea pentru petrol continua sa fie foarte mare, fapt care se rasfrange asupra cererii pentru produsele realizate de Tenaris", a sustinut Paolo Bassetti, directorul operatiunilor Tenaris in Europa Centrala si de Est si in Comunitatea Statelor Independente si vicepresedinte executiv al Tenaris Silcotub Romania.


El apreciaza ca situatia favorabila din industrie se va mentine pentru cel putin inca doi-trei ani.


Grupul Tenaris a preluat compania producatoare de tevi din otel carbon si slab aliat fara sudura Silcotub Zalau la jumatatea anului trecut, prin achizitia societatii Tubman International, actionarul majoritar al Silcotub. Impreuna cu Silcotub, Tenaris a preluat si compania Laminorul Braila, al carei pachet majoritar de actiuni l-a cesionat in favoarea statului, la sfarsitul anului trecut. "Unul din obiectivele Tenaris este consolidarea rezultatelor obtinute pe piata romaneasca prin integrarea productiei, eliminand astfel importurile de materie prima realizate din Rusia", a afirmat Bassetti. Importurile de materie prima ale Tenaris insumeaza aproximativ 90 de milioane de euro anual, potrivit oficialului companiei.


Pentru realizarea integrarii productiei, Tenaris are in vedere preluarea unei otelarii din Romania, a mai spus Bassetti. Singurele optiuni, din acest punct de vedere, ar fi otelaria Combinatului de Utilaj Greu (CUG) Cluj si activele fostului combinat siderurgic Siderca din Calarasi.


Planurile de investitii ale companiei totalizeaza aproximativ 7 milioane de euro in 2005, pentru anul urmator fiind planificate investitii de pana la 11-12 milioane de euro in modernizarea liniilor de productie si protectia mediului. "In martie, vom opri productia pentru o scurta perioada de timp, in care vom moderniza o parte din capacitatile existente", a adaugat Bassetti.


Compania exporta aproximativ 65% din productia realizata in Romania, principalele destinatii fiind Venezuela, cel mai mare exportator de petrol din lume, dupa tarile Orientului Mijlociu, Canada, dar si tari precum Serbia. Clientii Tenaris sunt companiile petroliere OMV sau Agip.


"In prezent exista motive de ingrijorare cu privire la evolutia cursului de schimb valutar, mai degraba din perspectiva fluctuatiilor sale decat din perspectiva aprecierii monedei nationale", a mai precizat Bassetti.


Circa 15 % din costurile de productie ale Tenaris Silcotub sunt cele cu energia electrica, in conditiile in care utilitatile sunt pe un trend de scumpire in vederea alinierii tarifelor la nivelul Uniunii Europene.


Tenaris controleaza peste 84% din actiunile Silcotub, listate in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, cel mai important actionar minoritar fiind SIF Banat-Crisana, cu o participatie de 8,5%. Capitalizarea bursiera a Silcotub este de aproximativ 15 milioane de euro.


Tenaris, producator international de tevi din otel si furnizor de servicii pentru sectoare industriale, in special petrol, gaze si energie, are capacitati de productie in Argentina, Brazilia, Canada, Italia, Japonia, Mexic si Venezuela.


Cifra de afaceri neta a Tenaris la nivel global a ajuns la 4,1 miliarde de dolari (3,3 mld. de euro) anul trecut, iar profitul net s-a cifrat la 784 de milioane de dolari (630 mil. euro) in 2004.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO