Companii

Tenaris a cerut la BERD un credit de 10 mil. euro pentru Donasid Calarasi

02.10.2006, 15:08 28

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda un credit in valoare de 10 milioane de euro companiei Donasid, detinuta de grupul Tenaris, pentru finantarea partiala a unui proiect de modernizare si majorare a capacitatii de productie a combinatului siderurgic de la Calarasi.
Costul total al proiectului este estimat la 60 de milioane de euro, iar capacitatea de productie a fabricii va creste la 425.000 tone de otel pana in anul 2009, de la 230.000 de tone in acest an, a anuntat BERD.
Productia realizata de Donasid este livrata, in proportie de 95%, producatorului de tevi Silcotub Zalau, controlat de asemenea de Tenaris, unul dintre principalii producatori de tevi la nivel mondial. Compania din Zalau produce tevi din otel-carbon si slab aliat fara sudura, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, energetica, chimica si cea a constructiilor de masini.
Realizarea acestui proiect va contribui la dezvoltarea sectorului de productie a otelului inoxidabil in Romania si la transformarea unei firme controlata anterior de stat intr-o entitate viabila, apreciaza BERD. Totodata, modernizarea combinatului va avea un impact semnificativ in regiunea Calarasi, influentand veniturile populatiei, prin angajarea directa si indirecta.
Pe de alta parte, implementarea de catre Donasis a normelor europene in domeniul mediului va fi stipulata in acordul de creditare si va fi monitorizata de BERD. Potrivit reprezentantilor Tenaris, combinatul de la Calarasi a produs in primul semestru 140.000 de tone de otel, fata de circa 10.000 de tone anul trecut. Pana la finele anului, se estimeaza ca otelaria va mai produce inca 190.000 de tone, ceea ce ar urca productia totala pe 2006 la 330.000 de tone.
Capacitatea maxima a otelariei este de 700.000 de tone pe an, insa productia este limitata in prezent la circa 400.000 de tone din cauza reglementarilor UE.
In cativa ani, Tenaris Silcotub ar putea produce la capacitate maxima, ajutata si de constructia la Calarasi a unei fabrici de oxigen de catre grupul italian Siad, investitie estimata la 25 de milioane de euro.
Tenaris a preluat Donasid Calarasi in mai 2005, in cadrul unei tranzactii in valoare de circa 37 de milioane de euro, si a investit pana acum circa 35 de milioane de dolari (28 de milioane de euro) pentru inceperea productiei de tagla rotunda (materia prima utilizata la producerea tevilor) si pentru alinierea la normele de mediu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO