Companii

Teleferic Prahova a investit 3 mil. euro la Predeal intr-un nou telescaun

27.01.2005, 00:00 274

Compania Teleferic Prahova, cel mai mare operator de transport prin cablu din Romania, a finalizat o investitie de 3 milioane de euro intr-o instalatie noua de telescaun la Predeal si anul acesta va incepe un proiect similar la Sinaia.
"Este vorba de un telescaun debreiabil (care incetineste viteza la capete -n.red.) cu patru locuri, care dubleaza capacitatea de transport pe partia Clabucet Plecare-Clabucet Sosire si reduce timpul de transport la 6 minute, fata de 20 de minute cat era anterior. Investitia s-a ridicat la 3 milioane de euro, suma care include costul echipamentelor si cheltuielile de montare", a spus Gheorge Gradinaru, director general Teleferic Prahova.
Instalatia de telescaun a fost achizitionata de la compania franceza Pomagalski, iar lucrarile de punere in functiune, care au durat trei luni, au fost finalizate saptamana aceasta.
"Am decis sa realizam aceasta investitie intrucat am observat o crestere a fluxului de turisti in statiunile de pe Valea Prahovei si a interesului pentru sporturile de iarna. Asteptatul la coada la telescaun era insa una din principalele neplaceri ale skiorilor din Predeal", a spus Gradinaru.
El a adaugat ca preturile vor ramane nu vor creste si din acest motiv, perioada de recuperare a investitiei va fi destul de mare, de circa opt ani.
Noua instalatie de transport prin cabu are o capacitate de 2.400 de persoane pe ora, fata de 1.200 de persoane pe ora cat avea cea anterioara. Lucrarile de montare au fost realizate de companiile Electromontaj si Eamon Electric. 
Compania Teleferic Prahova are in jur de 100 de angajati si opereaza toate marile instalatii de transport prin cablu de pe Valea Prahovei, la Predeal, Sinaia si Busteni. Compania are in vedere si alte investitii in instalatii de transport prin cablu.
"Al doilea proiect al companiei consta intr-o investitie similara la Sinaia - montarea unui telescaun care sa asigure transportul prin cablu de la cota 1.400 la cota 2.000. Instalatia a fost deja contractata si a fost platit un avans de circa 700.000 de euro. Aceasta investitie va fi de circa 3,3 milioane de euro si va fi finalizata cel tarziu pe 1 decembrie 2005", a adaugat el.
Investitiile in instalatii de transport prin cablu au luat avant in ultimii doi ani, insa cea mai mare parte au fost finantate din fonduri publice si finantari externe. Gradinaru a mai spus ca urmeaza noi investitii la Sinaia, pe Valea Dorului, si la Predeal.
Statiunile de pe Valea Prahovei sunt cele mai solicitate de turisti pe perioada iernii pentru sporturile de iarna. Atat investitiile in unitati de cazare cat si fluxul de turisti a fost in crestere in ultimii ani, astfel ca in perioada sarbatorilor de iarna, gradul de ocupare al hotelurilor din statiuni precum Predeal, Sinaia sau Poiana Brasov este de circa 100%.
"Ne asteptam la o crestere a fluxului de turisti in Predeal, mai ales ca o mare parte dintre acestia vin special pentru ski in perioada de iarna", a mai spus directorul Teleferic Prahova.
Potrivit statisticilor furnizate de Ministerul Constructiilor Transporturilor si Turismului, numarul de turisti care au vizitat anul trecut statiunile montane s-a ridicat la peste 880.000 de persoane, in crestere cu 25% fata de anul precedent.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO