Companii

Tarom, trafic în creştere cu 25%

Autor: Andreea Neferu

20.01.2011, 23:45 89

Compania aeriană de stat Tarom a transportat anul trecut 2,2milioane de pasageri, cu 430.000 de oameni mai mult faţă de 2009,ceea ce reprezintă un avans de aproape 25% faţă de anulanterior.

"Am terminat 2010 pe pierderi, probabil la fel de mari ca aceleadin 2009", a declarat Ruxandra Brutaru, directorul general alTarom, într-o discuţie cu ZF. Ulterior, reprezentanţii companieiaeriene de stat au explicat însă pentru ZF că nu au definitivatîncă estimările privind rezultatele financiare pentru anultrecut.

"Anul 2010 nu este încă închis din punctul de vedere contabil,astfel că nu avem o situaţie financiară definitivă. Vom facepublice aceste informaţii în curând, imediat ce vom avea toatedatele disponibile", au răspuns reprezentanţii Tarom.

Tarom a finalizat anul 2009 cu pierderi de 55,8 milioane deeuro, cele mai mari pierderi consemnate în ultimul deceniu, şi ocifră de afaceri de 193 de milioane de euro.

Pe de altă parte, în ultima variantă rectificată a bugetuluicompaniei de stat, publicată săptămâna aceasta şi care ar urma săfie aprobată de Guvern, profitul Tarom este stabilit la 53 mil. lei(12,5 mil. euro) în 2010. Reprezentanţii companiei şi aiMinisterului Transportului nu au clarificat ieri până la închidereaediţiei informaţiile legate de pierderile companiei în 2010.

Ultimele raportări financiare ale Tarom datează din primulsemestru al anului trecut, când operatorul aerian înregistrase ocifră de afaceri de circa 420 milioane de lei (100 milioane deeuro), însă valoarea profitului sau a pierderii nu a fostprecizată.

În ultimii ani Tarom a pierdut cotă de piaţă în favoareajucătorilor low-cost, astfel că de la o cotă de piaţă de circa 33%în 2005 a ajuns la 19-20% în 2009, potrivit estimărilor realizatede ZF.

Pe de altă parte, în poziţia de cei mai mari competitori aiTarom au ajuns companiile low-cost Blue Air şi Wizz Air, care auatins cote de piaţă aproape similare cu cea a Tarom. Cotele depiaţă se referă la numărul de pasageri transportaţi, având învedere că Tarom a fost lider în valoare în 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO