Companii

TAROM, sub estimari la sapte luni

TAROM, sub estimari la sapte luni

In primele sase luni ale anului 2008, TAROM a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 194 milioane de dolari, cu 20% mai mult fata de primul semestru al anului 2007

08.09.2008, 14:27 14

TAROM, cel mai mare operator aerian de pe piata locala, a transportat in primele sapte luni ale anului un milion de pasageri, cu 14% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, insa sub estimarea de cresterea de 20%, in urma careia traficul companiei ar ajunge la 2,3 milioane de pasageri.
Cu toate acestea, avansul raportat de TAROM plaseaza compania intre primii zece operatori aerieni din Europa ca ritm de crestere, alaturi de Aerosvit, Turkish Airlines sau TAP Portugal, potrivit Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA). Din punctul de vedere al numarului de pasageri transportati in primele sapte luni TAROM se claseaza pe locul 22 din 32 de companii aeriene care fac parte din AEA.
In aceeasi perioada, TAROM a inregistrat un grad de ocupare de 62,2%, in scadere cu cinci puncte procentuale fata de intervalul similar din 2007.
In primele sase luni ale anului 2008, TAROM a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 194 milioane de dolari, cu 20% mai mult fata de primul semestru al anului 2007. Compania opereaza saptamanal aproximativ 700 de zboruri dus - intors, cu 10-15% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.
TAROM a incheiat anul trecut cu un profit net de 21,7 mil. euro (72,6 mil. lei), aferent unei cifre de afaceri de 260 de milioane de euro, potrivit Ministerului Finantelor. Profitul raportat de companie a fost unul dintre cele mai bune din ultimii ani si cu mult mai mare fata de nivelul estimat pentru anul trecut, de patru milioane de euro.
"Compania TAROM a realizat profit din exploatare aferent serviciilor de transport prestate si alte activitati anexe in valoare de 7,7 milioane de lei, precum si profit din activitatea financiara de 19,6 milioane de lei si nu a inregistrat operatiuni de vanzare active", au explicat reprezentantii companiei.
In acest an insa, operatorii aerieni se confrunta cu un pret al barilului de petrol foarte ridicat, de circa 120 de dolari, care va lovi in marjele de profit si va pune la incercare operatorii aerieni. Din acest motiv, reprezentantii TAROM au afirmat inca de la inceputul anului ca 2008 ar putea fi incheiat pe minus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO