Companii

Târgul de mobilă de la Romexpo: fără IKEA, Mobexpert sau Lemet, dar cu Ponta, Doina Pană şi Constantin Niţă

Târgul de mobilă de la Romexpo

Târgul de mobilă de la Romexpo

Autor: Ioana David

10.09.2014, 17:28 1618

Miros de mici şi de friptură astăzi la prânz în curtea centrului expoziţional Romexpo, unde din difuzoare răsuna Bubulina Gospodina a lui Ştefan Bănică. Erau puţini vizitatori în curtea centrului la câteva ore de la deschiderea cu fast a expoziţiei, care ar fi trebuit să fie cel mai mare eveniment pentru industria de profil şi să aducă în acelaşi loc cei mai mari producători dar şi retaileri de mobilă.

Însă expoziţia nu a adus niciunul dintre numele mari ale industriei: nici Mobexpert, nici IKEA, kika sau Lemet, lideri în retailul de mobilă nu au venit la Romexpo. După cum spunea unul dintre vizitatori, de la o firmă de curierat, se observă o scădere a dimensiunii firmelor care participă, nu ca acum cinci-zece ani care târgul “chiar însemna ceva”.

“Acum sunt alte mijloace de informare (pentru clienţii persoane fizice – n.red.). Aici ar trebui să se întâlnească specialiştii cu specialiştii, dar nici aceia nu mai vin”, spune reprezentantul firmei de curierat care se afla la târg în încercarea de a pune la punct colaborări cu industria de profil.

Schimbările prin care a trecut piaţa de mobilă în ultimii ani, cu firme care au intrat în insolvenţă sau care au pierdut treptat teren se poate vedea cel mai bine la o vizită la târg. Dacă acum patru sau cinci ani cele mai mari standuri erau ale Silvarom sau Alprom, fabrici cu tradiţie în producţia de mobilă, acum numele acestor firme nu mai apar la târg. Alprom a intrat în insolvenţă iar Silvarom într-un con de umbră. Acum companii mai mici, cu câteva sute de mii de euro sau câteva milioane de euro sunt cele care vin la târg şi încearcă să-şi facă loc într-o industrie de 2 mld. euro.

În schimb, deschiderea oficială a târgului a fost făcută de Premierul Victor Ponta, care s-a bucurat să afle că producţia şi exporturile de mobilă au crescut anul acesta, dar şi în primele cinci luni din 2014. A venit la târg însoţit de ministrul economiei, Constantin Niţă, de ministrul delegate pentru ape, păduri şi piscicultură, Doina Pană şi de Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şI Industrie. A spus că ştie despre problemele cu care industria se confruntă şi i-a bătut pe umeri pe producători adăugând că un obiectiv “este acela de a opri monopolul unor companii şi exploatarea dezechilibrată a fondului forestier”.

A adăugat că “interesele pur financiare şi influenţa unor mari producători de cheresteau au prevalat în faţa intereselor producătorilor de mobilă români şi prin noul cod Fiscal putem pune o stavilă acestui fenomen.” Şi că doreşte încurajarea participării la târguri.

Atât.

A vizitat apoi o parte dintre expozanţi,însă nu standurile producătorilor de mobilă, ci ale firmelor de accesorii şi din industria de prelucrare a lemnului, Egger (austrieci), Kastamonu (din Turcia). Pe ultimii i-a anunţat că are veşti bune, că a redus costul muncii, însă i s-a răspuns că sunt investiţii în derulare, şi că şi-ar dori un dialog cu autorităţile despre acestea.

Premierul a plecat rapid de la târg, însă vizita a fost continuată de ministrul economiei, Constantin Niţă şi de către Doina Pană, ministrul delegat pentru ape, păduri şi piscicultură. Au vizitat standuri ale producătorilor cum sunt Ardudana, Simex, Mobex sau Agache unde au văzut piese de mobilă clasică şi au scris în cărţile de oaspeţi. Constantin Niţă s-a arătat interesat de un ceas de perete cu cuc din lemn masiv. A aflat că preţul este de 1.200 de euro. S-a mai arătat interesat de exporturile către Ucraina şi Rusia, i s-a spus că producătorii sunt afectaţi dar le-a transmis că o să treacă. Şi a mers mai departe.

Delegaţia oficială, alături de jurnalişti şi reprezentanţii Romexpo erau singurele prezenţe notabile astăzi la târgul de mobilă, unde ceilalţi vizitatori erau răzleţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO